Одговор на санкције: Русија поништила Меморандум о „отвореном копну“ са Америком

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаАмеричка амбасада у Москви
Америчка амбасада у Москви - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите нас
Премијер Русије Михаил Мишустин потписао је налог о поништавању меморандума између Русије и САД о „отвореном копну“, а документ је објављен на званичном сајту правних информација.
„Усвојити налог Министарства спољних послова Русије, који је усаглашен са федералним органима извршне власти, о укидању примене Меморандума о разумевању између владе Русије и владе САД о 'отвореном копну', који је потписан у Вашингтону 17. јуна 1992. године“, наводи се у документу.
Истиче се да је Министарству спољних послова Русије наложено да о одлуци обавести америчку страну.
Меморандум је потписан у Вашингтону 17. јуна 1992. године. Њиме је поништен концепт „затворених подручја“ и укинута су ограничења кретања за дипломате – они су могли несметано да посећују већи део територије земље. То се односило само на подручја која нису захтевала специјалне дозволе за улазак.
Подсетимо, САД су 15. априла објавиле нови пакет санкција против Русије, који је обухватао и протеривање 10 руских дипломата из амбасаде у Вашингтону. Москва је 23. априла реципрочно одговорила на протеривање дипломата, а такође је најавила поништавање споразума о „отвореном копну“, који регулише путовања руских и америчких дипломата по територији две земље.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин потписао је недавно закон о поништавању Споразума о отвореном небу који је такође био потписан 1992. године. САД су изашле из споразума у новембру прошле године.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала