Пентагон: Русија је показала да се не плаши

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда Пентагона са америчком заставом
Зграда Пентагона са америчком заставом - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите нас
Русија је показала да се не плаши да се супротстави Сједињеним Америчким Државама у сферама у којима постоји ривалство, а такође тежи ка томе да појача свој утицај у Европи, навео је амерички министар одбране Лојд Остин.
„Русија је показала да се не плаши да се супротстави САД у сферама у којима постоји ривалство, као што је сајбер-сфера, а она такође наставља да показује интерес за регионалну хегемонију. Министарство одбране ће подржати нашу спремност да обуздавамо агресију Русије или било које друге силе која тежи да нас изазове у (европском) региону“, наводи се у писаном коментару Остина, припремљеном за саслушање у Одбору Сената за питања Оружаних снага.
Према мишљењу шефа Пентагона, „агресивно понашање све самоуверенијих стратешких супарника као што су Кина и Русија повећавају значај колективне безбедности“.
С тим у вези, Остин је указао на потребу да Вашингтон јача сарадњу са својим савезницима и партнерима, укључујући и НАТО.
„Наш савез са НАТО-ом остаје нераскидив и наши савезници су фактор који јача безбедност САД у читавом свету“, закључио је он.

Војни буџет Русије – загонетка

Амерички генерал и начелник Генералштаба Оружаних снага САД Марк Мили изјавио је да одбрамбени буџети Русије и Кине заједно премашују амерички, али да владе тих земаља не откривају детаљне цифре.
„Владе обе земље не откривају карте, када се ради о буџету. Веома је тешко утврдити колико је новца потрошено на одбрану у поређењу са другим приоритетима“, рекао је Мили.
Такође је истакао да су процене Министарства одбране и обавештајне заједнице САД о одбрамбеним буџетима Русије и Кине поверљиве.
Раније је саопштено да би расходи Сједињених Америчких Држава за потребе Пентагона могли да порасту за 1,6 одсто у фискалној 2022. у односу на 2021. годину, ако Конгрес одобри захтев Беле куће. Како се наводи у изјави америчког министра одбране Лојда Остина, америчка војска „суочава се са значајним изазовима који потичу од земаља као што су Кина и Русија, као и са претњама за глобалну безбедност изазваним факторима попут климатских промена и пандемије ковида 19“.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала