Русија оптужује НАТО: Пумпате Украјину оружјем и обучавате војску да знања примени у Донбасу

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајинска војска у Донбасу
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите нас
НАТО под изговором вежби пумпа Украјину оружјем које ће затим бити предато Оружаним снагама те земље и паравојним формацијама украјинских националиста, изјавио је стални представник Русије у ОЕБС-у Александар Лукашевич.
„Милитаризација Украјине и пумпање те земље оружјем апсолутно не доприносе успостављању мира у Донбасу већ супротно – подстаћи ће усијане главе у Кијеву на нове рунде војне ескалације на истоку земље“, оценио је он.
Министар спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Москва: Америка и НАТО свесно претварају Украјину у „буре барута“
Стога Русија позива Специјалну посматрачку мисију ОЕБС-а у Украјини да активно утиче на ту ситуацију, да сарађује са украјинским руководством у корист мира и не игнорише позиве Москве да обрати пажњу на испоруке оружја Украјини, нагласио је Лукашевич у интервјуу за Спутњик.
„У будућности ће, као и претходних година, наоружање бити упућено Оружаним снагама Украјине и паравојним формацијама украјинских националиста стационираним у близини линије раздвајања у Донбасу. Притом, нису у питању само 'Џавелини'“, изјавио је стални представник Русије у ОЕБС-у.
Подсећања ради, „Џавелин“ је противтенковски ракетни систем које Украјина добија од Сједињених Америчких Држава.

НАТО обучава украјинске војнике који знања примењују у Донбасу

Према његовим речима, инструктори НАТО-а, укључујући и из Канаде и САД, више од годину дана обучавају украјинске војнике, а они затим стечена знања и вештине примењују у Донбасу.
„Украјински војници више од годину дана раде по НАТО стандардима. Припремају их и обучавају стотине војних инструктора НАТО-а који по ротационом принципу 'напрасно' одлазе у Украјину. Амерички, канадски, британски, пољски, норвешки и инструктори из бројних других земаља делују у земљи у различитим војним базама, почев он најзападније границе у Лавовској области, и то не крију“, рекао је он.
Тврдње да руски војници ратују у Донбасу дипломата назвао глупошћу и додао да нико неће потврдити такве тезе, јер руских војника тамо нема.

Директна оружана провокација

Он се осврнуо и на планиране вежбе Украјине и НАТО-а у близини зоне сукоба у Донбасу, оценивши их као „директну оружану провокацију“.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Украјина признала: Са НАТО-ом се припремамо за рат са Русијом
„Украјина ове године намерава да учествује у седам заједничких вежби са земљама Алијансе. На пример, сада се спроводи серија вежби под називом 'Бранилац Европе', у јулу ће бити одржане вежбе 'Морски поветарац', а затим 'Удружени напори', 'Козачки буздован' и многе друге. И наводно у оквиру припреме за вежбе, војна техника и инструктори и даље стижу у Украјину“, изјавио је дипломата.
Како је рекао, најновије информације у медијима су војне јединице из Велике Британије и Данске стигле у бројна подручја најближа контакт линији.
„Питање је – због чега? Нарочито ако су вежбе беома близу зоне сукоба у Донбасу. То је директна оружана провокација“, нагласио је Лукашевич.
Истовремено, оценио је да је Европа равнодушна према ултимативним захтевима Кијева да Украјина што пре ступи у НАТО.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала