Русија: Почео рад највећег на свету постројења за прераду гаса

© Фото : Пресс-центр ПАО «Газпром» / Уђи у базу фотографијаСвечана церемонија пуштања у рад прве технолошке линије Амурског постројења за прераду гаса
Свечана церемонија пуштања у рад прве технолошке линије Амурског постројења за прераду гаса - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин покренуо је производњу у Амурском постројењу за прераду гаса компаније „Гаспром“ у области града Свободни у Амурској области. Путин је у формату видео-конференције пратио покретање рада предузећа које ће постати једно од највећих на свету постројења за прераду природног гаса.
„План изградње био је врло тежак, али урађен је огроман посао. И данас говоримо да погон покрећемо у строго планираном временском року. Од првих шипова до покретања има мање од шест година. За то време завршен је невиђени обим посла. Данас је погон за прераду гаса пуштен у рад и постао саставни део обједињеног производног система ‘Гаспрома’. Молим Вас да дате команду за пуштање постројења у рад“, обратио се председнику директор „Гаспрома“ Алексеј Милер.  
„Почните“, одговорио је Путин.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Изградња Амурског постројења за прераду гаса са обимом прераде од 42 милијарде кубних метара гаса годишње почело је 2015. године. Његова сировина је гас из цевовода „Снага Сибира“. Сам „Гаспром“ је проценио трошкове изградње на 950 милијарди рубаља (скоро 11 милијарди евра).
Постројење ће годишње производити 38 милијарди кубних метара комерцијалног гаса који се испоручује у Кину, до 60 милиона кубних метара хелијума, 2,4 милиона тона етана, око милион тона пропана, око 500 хиљада тона бутана, око 200 хиљада тона фракције пентан-хексана. Очекује се да ће погон достићи пуни капацитет 2025. године.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала