Шта је Паретово правило штедње и како да га употребите

© Фото : PixabayШтедња илустрација
Штедња илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Сви желимо да уштедимо, а како то заправо да урадимо, како да планирамо приходе и да ли је плата довољна да покрије потребе и жеље, могла би да послужи формула за уштеду 80/20, обликована према такозваном Парето принципу.
Формула за уштеду новца 80/20 није за све, а кључно је испробати је, прилагођавати се све док та формула не почне „да ради за нас“.
Паретову методу први је открио италијански економиста Вилфредо Парето 1897. године, доказавши да ствари функционишу на један очекивано неуравнотежен, али математички изразив начин, преноси „Биз лајф“.
Предлог је следећи: Правило је да се уштеди 20 одсто нето прихода, а затим потроши остатак (50 одсто колико нам је потребно, плус 30 одсто онога што желимо, а све заједно то чини 80 одсто потрошње).
Ако премашимо 80 одсто онога што је потребно и што желимо, сматра се да трошимо више од својих могућности и то може бити разлог задуживања.

Како да примените форуму за уштеду новца?

За оне којима буџетирање није јача страна, ова формула може бити решење.
Један од савета је да се прилагоди сопствени животни стил, нађе равнотежа између потрошње и штедње и брине о будућности.
Парето принцип подразумева и да је важно да се обавезно правилно дефинишу потребе и жеље.
Важно правило је и да будемо отпорни на неуспехе, а оно можда неће функционисати за све јер људи имају различите стилове живота, трошења и штедње, циљеве, расположења и ниво прихода. За неке формула за уштеду 80/20 може бити изазов. Важно је покушати, али и вежбати јер правило формуле за уштеду 80/20 у почетку може бити тешко све док не дође дан када нам више није „посао“ да одвојимо део прихода пре него што потрошимо новац на нешто, предвиђа Паретов принцип.
Вежба је важна за све, па и ово како бисмо били успешнији у вођењу финансија и да би на крају улагање и отплата свих дугова било лакше, као и уштеда.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала