Захарова Блинкену: Никаквих негативних последица пројекта „Северни ток 2“ по Европу нема

© Фото : МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите нас
Никаквих негативних последица од пројекта гасовода „Северни ток 2“ по Европу нема, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова и додала да Москва не разуме изјаве америчког државног секретара Ентонија Блинкена о неопходности „трагања за начинима за ублажавање последица“ експлоатације гасовода.
Како је истакла, гасовод је ствар Европљана.
„Не схватамо изјаве о неопходности трагања за начинима ублажавања негативних последица од експлоатације гасовода, што се може чути од америчког државног секретара и многих експерата… било какви ставови на ту тему подразумевају или нелојалну конкуренцију или покушаје да се исполитизује ситуација. И једно и друго је бесмислено јер иза речи морају да стоје неке чињенице“, рекла је Захарова на редовном брифингу за новинаре.
Додала је да је то питање Европљана, држава које су на европском континенту. Како ћемо да развијамо сарадњу о томе ћемо сами да одлучујемо, рекла је она.
„Какве негативне последице? За САД? Због тога што су изгубили ту прљаву игру коју су сами започели? То је њихов унутрашњи проблем. Зашто су уопште почели да се противе апсолутно комерцијалном, корисном и транспарентном енергетском пројекту који се њиховог континента никако не тиче. То је ствар Европљана“, рекла је Захарова.
Захарова: Завршетак првог крака „Северног тока 2“ – победа права и економских интереса - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Захарова: Завршетак првог крака „Северног тока 2“ – победа права и економских интереса
Подсетимо, Блинкен је у уторак рекао да Америка има могућности да ублажи последице реализације пројекта гасовода и додао да би сви они који су повезани с пројектом могли да се суоче са новим казнама.
Подсетимо, пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.
Председник Русије Владимир Путин је недавно на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу објавио да је први крак гасовода завршен, а да се завршетак читавог пројекта очекује у наредна два месеца.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала