Захарова поручује Кијеву: Прославите домовину спортским достигнућима, а не националистичким паролама

© REUTERSспорни Дрес Украјине
спорни Дрес Украјине - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Пратите нас
Украјинци треба да прослављају своју домовину спортским достигнућима, а не националистичким паролама, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова поводом захтева Уније европских фудбалских асоцијација (УЕФА) да Украјина уклони натпис „Слава херојима“ са дресова на Европском првенству.
Спорт није бојно поље, већ такмичарско поље. То није политичка арена, већ арена достигнућа физичке културе“, оценила је Захарова.
Истовремено, портпаролка је дала савет Украјини.
„Постаните спортски хероји и ето вам слава. Управо тако треба прославити отаџбину, а не националистичким паролама“, додала је она.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Подсетимо, УЕФА је данас наложила фудбалској репрезентацији Украјине да уклони натпис „Слава херојима“ са дресова на Европском првенству.
Раније је председник Украјинске фудбалске асоцијације Андреј Павелко представио нови дрес украјинског тима за учешће на ЕУРО 2020. На мајицама су исписане речи „Слава Украјини!“ и „Слава херојима!“, као и обрис Украјине са Кримом у свом саставу.
Међународна фудбалска федерација је, са своје стране, саопштила да ће остати неутрална у политичким питањима и нагласила да је питање дреса Украјине на европском фудбалском првенству у надлежности УЕФА.
Иначе, слоган „Слава Украјини! Херојима слава!“, настао је у периоду Другог светског рата, као поздрав чланова „Организације украјинских националиста“ и „Украјинске устаничке војске“, чији лидер је био Степан Бандера, који је сарађивао и са нацистима.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала