Амбасада Русије у САД оптужила НАТО за провокације на Балтику

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Contando Estrelas / Бомбардер "Боинг" Б-52Х "Стратофортрес"
Бомбардер Боинг Б-52Х Стратофортрес - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Пратите нас
Амбасада Русије у Сједињеним Америчким Државама саопштила је да употреба америчког бомбардера Б-52Х у војним вежбама земаља НАТО-а на Балтичком мору представља „звецкање оружјем“ које појачава напетост у Европи.
„Коришћење Б-52Х, који може да носи нуклеарно оружје, у маневрима ‘Балтопс’ представља још једну провокацију. Такво звецкање оружјем појачава тензије у Европи“, наводи се у саопштењу амбасаде на Твитеру.
​У дипломатском представништву су додали да такви потези „помрачују атмосферу“ уочи састанка Владимира Путина и Џоа Бајдена у Женеви 16. јуна. Амбасада је позвала Сједињене Америчке Државе да суштински преиспитају своје приступе безбедности на континенту и прекину опасне активности у близини граница Русије.
Педесете војне вежбе НАТО-а „Балтичке операције 2021“ одвијају се у Балтичком мору од 6. до 18. јуна. Учествује 16 држава чланица НАТО-а, као и Шведска и Финска. У вежбама учествује око четири хиљаде војника, четрдесет бродова, шездесет авиона и хеликоптера. Током вежби планирано је вежбање противподморничке борбе, противваздушне одбране, противминских операција, као и десант трупа на обалу Литваније. Поморске вежбе „Балтопс“ одржавају се сваке године од 1972.
Раније је Национални центар за управљање одбраном Русије више пута извештавао да су руски ловци пратили америчке стратешке бомбардере Б-52Х изнад Балтика. Последњи пут то се догодило 31. маја.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала