Чији грађани су наоружани до зуба: Америка прва у свету, Србија и Црна Гора у Европи

© Flickr / KeckoОружје - илустација
Оружје -  илустација - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Пратите нас
Према количини оружја које поседују грађани у односу на број становника, Србија и Црна Гора деле прво место у Европи с просечним 39,1 комадом личног наоружања на 100 становника, што значи да је сваки трећи становник ове две земље наоружан, показују подаци истраживање америчке организације „Ворлд популејшн ривју“.
Према резултатима тог истраживања, најнаоружанија нација на свету су Американци са 120,5 комада оружја на стотину становника.
Босна и Херцеговина, показује истраживање, заузима 13. место у свету са 31,2 комада цивилног наоружања на стотину становника.
Како је наведено, становници Србије укупно имају 2.719.000 комада оружја, Црне Горе 245.000, а у БиХ тај број износи 1.185.000. 
Калашњиков - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2020
Хрвати наоружани до зуба: Крцати подруми и тавани — за још један рат
Ови подаци се односе само на оружје које је уредно пријављено у надлежним институцијама, док се број оног непријављеног, то јест илегалног не може са сигурношћу утврдити, јер о њему не постоји никаква званична евиденција.
Један од разлога за велики број оружја у региону, пише портал Кликс, вероватно је тај што су закони о поседовању наоружања релативно либерални, првенствено када се ради о трофејном или ловачком оружју. Други разлог, додаје се, је велики број агенција за обезбеђење, које имају на десетине хиљада комада регистрованог лаког наоружања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала