Дан Русије обележен пријемом у амбасади у Београду

© Sputnik / Лола ЂорђевићПријем у амбасади Русије у Београду
Пријем у амбасади Русије у Београду - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Пратите нас
У амбасади Русије у Београду одржан је пријем поводом празника Дана Русије.
Пријему, чији је домаћин био руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, присуствовали су Александар Вучић и патријарх Српске православне цркве Порфирије.
Председник Србије је поводом Дана Русије председнику Владимиру Путину упутио честитку у којој је пожелео да настави да води земљу путем благородне будућности и истакао да ће лично остати посвећен развоју чврстог пријатељства и свестране сарадње две земље.
Вучић је честитку упућену председнику Русије уручио амбасадору Александру Боцан-Харченку на пријему у Амбасади Руске Федерације поводом обележавања Дана Русије, у којој се између осталог каже:
"Вишевековна традиција братских односа наших земаља, испреплетане судбине наших народа и вредности које делимо, представљају чврсту основу за даље јачање стратешког партнерства, заснованог на међусобном поштовању и поверењу. Остајем лично посвећен развоју чврстог пријатељства и свестране сарадње Србије и Русије.
Пријатељство српског и руског народа карактерише и међусобна солидарност, што је потврђено и током пандемије КОВИД-19. Србија неће заборавити великодушност Русије и несебичну помоћ у борби против тог савременог изазова.
Користим ову прилику да још једном изразим захвалност Русији и Вама лично за активну подршку државним и националним интересима Србије и њеној политици мира, у корист стабилности региона," наводи се у честитки председника Вучића, саопштила је прес служба председника.
Обележавању једног од највећих државних празника Русије присуствују и премијерка Ана Брнабић, министри Ненад Поповић, Алексадар Вулин, Небојша Стефановић, Татјана Матић, директор канцеларије за Ким Петар петковић, градоначелник Београда Зоран Радојичић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЗванице на свечаном пријему у амбасади
Званице на свечаном пријему у амбасади - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Званице на свечаном пријему у амбасади
Дан Русије обележава се 12. јуна, на дан када је 1990. године одржан први Конгрес народних посланика Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике, на којем је била донета декларација о државном суверенитету Русије.
Годину дана касније, 12. јуна су одржани први свенародни избори на којима је за председника изабран Борис Јељцин. Он је 1992. године тај датум прогласио празником и нерадним даном.
Званични назив - Дан Русије - празник је добио 2002. и слави се у целој земљи.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала