Ко је и како спремао Бајдена за самит с Путином

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoАрхивска фотографија од 10.3.2011. Тадашњи потпредседник САД Џо Бајден и тадашњи премијер Русије Владимир Путин на састанку у Москви
Архивска фотографија од 10.3.2011. Тадашњи потпредседник САД Џо Бајден и тадашњи премијер Русије Владимир Путин на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Пратите нас
Председника Америке Џозефа Бајдена за самит с руским лидером Владимиром Путином припремао је шеф ЦИА, некадашњи амбасадор САД у Русији, Вилијам Бернс. Како пише магазин „Тајм“, позивајући се на представнике администрације, суштина припреме може се свести на следеће – где год да крене Путин мора да наиђе на отпор.
Магазин подсећа да се Барнс залаже за повратак на обуздавање Москве, као у време Хладног рата.
Највећи део припрема одвијао се током дневних брифинга обавештајних служби, а водећу улогу имао је директор ЦИА Бернс.
Уз чланак иде и насловна страна на којој се налази Бајден са наочарима за сунце, а на њима се у одразу види Путин.
​Како пише „Тајм“, циљ Америке је да Путин оде са састанка са речима: „Американци нешто смерају против нас“.
Истовремено, иако Бајден намерава да у Женеви заузме „чврст став“ његов циљ је да се ублажи напетост и да се осигура предвидивост за обе стране, наводи се у чланку.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Које су Путинове „црвене линије“ за састанак са Бајденом
Подсетимо, раније је заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев изјавио да су се односи Русије са Америком и европским државама последњих година драматично погоршали, али да је потребно успоставити нормалне, стабилне принципе сарадње.
Самит лидера две земље биће одржан 16. јуна у Женеви. Кремљ је саопштио да председници намеравају да разговарају о руско-америчким односима, стратешкој стабилности, као и о борби против ковида 19 и решавању регионалних сукоба.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала