МЦП и Епархија будимљанско-никшићка се регистровале у Црној Гори

© Фото : МЦПМЦП и Епархија будимљанско-никшићка се регистровале у Црној Гори
МЦП и Епархија будимљанско-никшићка се регистровале у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка Српске православне цркве су се регистровале у Црној Гори.
Наиме, МЦП и Епархија будимљанско-никшићка су, након ступања на снагу Закона о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница и Правилника о садржају и начину вођења Јединствене евиденције верских заједница, Министарству правде, људских и мањинских права поднеле уредне пријаве са доказима за упис у књигу евидентираних верских заједница Јединствене евиденције верских заједница.
“Министарство правде, људских и мањинских права је, у складу са својим законским овлашћењима, Митрополији и Епархији издало адекватна уверења о упису у Јавну евиденцију. Посебно указујемо да су Митрополија и Епархија овим чином делатно потврдиле став који је више пута, а посебно током литија за одбрану Светиња, саопштаван да ће пријаве за упис у евиденцију предати надлежном органу оног тренутка када из правног система буду уклоњене неуставне и дискриминаторне законске одредбе којим је поништаван њихов раније стечени правни субјективитет у правном поретку Црне Горе”, саопштено је из МЦП.
Како су истакли, овим чином је јасно потврђено опредељење Митрополије и Епархије да, на начин који доликује и приличи Цркви, испоштују законске одредбе које су у складу са цивилизацијским достигнућима и међународним стандардима о слободи вероисповијести у индивидуалном и колективном аспекту.
“Наведеним законским и подзаконским одредбама, као и поступањем Министарства правде, људских и мањинских права, у потпуности је признат и испоштован раније стечени и кроз векове безброј пута потврђени правни субјективитет Митрополије и Епархије у Црној Гори”, истиче се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала