Министарка правде: Косово остаје у преамбули Устава Србије

© Фото : Министарство правдеМаја Поповић
Маја Поповић - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Пратите нас
Косово остаје у преамбули Устава Србије, изјавила је данас министарка правде Маја Поповић.
Гостујући на телевизији Прва, Поповићева је навела да су измене Устава једна од најважнијих активности у Акционом плану за поглавље 23.
Промена Устава у области правосуђа најважнија је у области владавине права, рекла је она и додала да владавина права доводи до правног система где постоји правна сигурност.
„Када имате државу у којој постоји правна сигурност долазе и страни инвеститори што значи значајно отварање нових радних места за грађане, а самим тим и повећање њиховог стандарда“, рекла је Поповићева.
Она је навела да је корумптивност ствар етике, морала и интегритета сваког судије и додала да не постоји ниједна правна норма која може спречити њихово корумптивно понашање, али га може санкционисати.
С тим у вези, истакла је да судије морају имати адекватне плате јер ће се, додала је, на тај начин смањити могућност корупције.
Поповићева сматра да су судије тренутно добро плаћене, додајући да увек постоји могућност повећања тих плата, али да се морамо кретати у оквирима наших могућности.
Навела је да је предложеним променама Устава предвиђено да судије и тужиоце више не бира парламент и додала да ће их бирати Високи савет судства и Високи савет тужилаца.
Како је појаснила, предвиђено је да у Високом савету судства буде пет судија и пет истакнутих правника, а у Високом савету тужилаца четири истакнута правника, четири јавна тужилаца, односно заменика јавних тужилаца, републички тужилац и министар правде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала