„Монтенегро ерлајнс“ тужио „То Монтенегро“ због логоа

© AP Photo / RISTO BOZOVICМонтенегро ерлајнз
Монтенегро ерлајнз - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„Монтенегро ерлајнс“ (МА) у стечају тужио је нову црногорску авио-компанију „То Монтенегро“ због, како преноси Побједа, неовлашћеног представљања и стављања у промет логоа који је истоветан или сличан орлу који је користио МА, чиме је „повредио регистровани жиг компаније“.
Тужбом се тражи накнада штете која није прецизирана, али је једнака износу користи коју „То Монтенегро“ има намеру да оствари стављањем логоа као знака на своје робе и услуге.
Тражи се и да „То Монтенегро“ одмах и без одлагања престане да користи лого, а под претњом новчане казне забрањује му се његово коришћење и у будућности.
У тужби, коју је Привредном суду предао у четвртак стечајни управник МА Саша Зејак, наводи се да је „То Монтенегро“ повредио више чланова Закона о жигу, којим је прописано да носилац жига има искључиво право коришћења заштићеног знака.
Додаје се да је МА 26 година обављао услуге авио-превоза, те да је препознат у свету као национални бренд и компанија која обавља превоз ка бројним дестинацијама.
„С тим у вези, МА је услуге обележавао универзално препознатљивим заштитним знаком – жигом у облику орла, који је садржао и назив друштва. Тужилац је носилац права на националном жигу и регистрован код Завода за интелектуалну својину, код којег је у току поступак обнове“, пише у тужби.
Констатује се да је „То Монтенегро“ на конференцији за медије 28. маја представио нови лого компаније који је истоветан или сличан логу МА, односно регистрованом жигу.
У тужби су таксативно наведени чланови Закона о жигу којима се прописују права носиоца жига да другим лицима дозволи или забрани стављање његовог заштићеног знака на робу и услуге за које је жиг регистрован.
Суду се предлаже да утврди да је „То Монтенегро“ несумњиво повредио жиг МА, као и права која из њега произилазе, пише Побједа, преноси Танјуг.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала