Веровање које се преноси са колена на колено: Гроб највећег освајача у историји је у Србији /фото/

Хунски ратници - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Мештани села Крупац, које је у доба Римљана било значајно упориште, о чему се раде истраживања и научне студије, верују да се гроб једног од најпознатијих војсковођа свих времена Атиле Хунског налази управо у том највећем пиротском селу.
Небојша Костић, председник Месне заједнице Крупац, изјавио је за Танјуг да веровање да је гроб Атиле Хумског код Крупца датира из педесетих година прошлог века када су снажне поплаве однеле велики број кућа. У кориту реке Нишаве, код самог села, откривена је велика камена плоча за коју мештани тврде да представља гроб легендарног војсковође.
„Педесетих година Нишава је плавила, много кућа је однесено, биле су велике поплаве. Ту је изашао велики камен, камена плоча за коју се сматрало да је испод њега гроб Атиле Хунског. Међутим, у то време је био комунизам, нису смели људи да то потенцирају, па је то тако остало“, рекао је Костић.
Према његовим речима, Крупац је у доба Римљана био значајна тачка тадашњег легендарног via militarisa.
© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICПредседник Месне заједнице Крупац Небојша Костић показује на место где се по предању налази гроб.
Председник Месне заједнице Крупац Небојша Костић показује на место где се по предању налази гроб. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Председник Месне заједнице Крупац Небојша Костић показује на место где се по предању налази гроб.
„Мештани приликом орања њива и данас, чим се мало дубље заоре, налазе најчешће новчиће. Реч је о новчићима од сребра које су пресвучени златом. Познато је да је тадашња римска империја на тај начин исплаћивала своју војску“, казао је Костић.
Елена Васић Петровић, стручњак нишког Завода за заштиту споменика културе, који ради студију заштите села Крупац додаје да истраживања показују да је Крупац био најзначајније насеље ван древног Туреса, односно данашњег Пирота.
© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICПиротско село Крупац
Пиротско село Крупац - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пиротско село Крупац
У кориту реке Нишаве, код самог села, откривена је велика камена плоча за коју мештани тврде да представља гроб легендарног војсковође.
„Мештани су нам рекли да су били сведоци да су се у њиховим двориштима налазили остаци мозаика, а један од занимљивих локалитета је и једна велика камена плоча на којој су некада жене прале рубље у Нишави. Мештани то повезују са легендама да је ту сахрањен Атила Бич Божји, међутим, нико то заправо не повезује са правим временским оквиром и са чињеницом да је село Крупац било велико римско насеље“, рекла је Елена Васић Петровић.
Она је додала да су се на овом простору налазиле велике римске виле и да је локација села идеална.
© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICПиротско село Крупац
Пиротско село Крупац - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пиротско село Крупац
Мештани Крупцa верују да се гроб једног од најпознатијих војсковођа свих времена Атиле Хунског налази управо у том највећем пиротском селу.
„Ту је река Нишава, плодна равница, у позадини су благо заталасани обронци за гајење винове лозе, налази се ту и мајдан мермера, има грађевинског материјала, има свих предуслова за идеалан живот. Једном речју, Крупац је био нека врста луксузног имања где су људи живели на другачији опуштенији начин. Занимљиво је да се мештани сахрањују на једном тумулу, једној великој гробници. Наша идеја је да се те неке тачке које су битне за археологију, историју и културу третирају на један другачији начин и да и сами мештани више вреднују оно што имају“, навела је она.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала