Висок степен терористичке претње: Женевска полиција затражила појачање уочи самита Путин-Бајден

© AFP 2023 / Fabrice CoffriniШвајцарска полиција у Женеви
Швајцарска полиција у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Пратите нас
Узимајући у обзир искуство са самита СССР и САД из 1985. године, женевска полиције је затражила додатну помоћ суседних кантона за самит председника Русије и САД Владимира Путина и Џоа Бајдена, саопштила је шефица полиције Женеве, пуковник Моника Бонифанти.
„Схватили смо да се нећемо сами изборити, стога смо затражили помоћ од полиције суседних кантона. Памтимо искуство са самита 1985. године, када су се састајали Реган и Горбачов, и због тога смо затражили додатну помоћ“, изјавила је Бонифанти на прес-конференцији.
Према њеним речима, од понедељка, 14. јуна у Женеви ће се налазити 900 припадника полиције. Поред тога, војни батаљон ће дежурати на аеродрому у Женеви, док ће преостали војници од њих 1.000, које су власти одабрале, помагати у обезбеђивању граница кантона.
Бонифанти истиче да ће свака од делегација Русије и САД допутовати у саставу од 600 до 800 људи. Поред тога, у прес-центру преко пута парка Ла Гранж налазиће се око 300 новинара.
Према речима заменика директора Федералног полицијског уреда Швајцарске Стефана Тејмера, Швајцарска сматра да је степен терористичке претње у свету и даље висок, те је земља предузела мере уочи састанка лидера Русије и САД.
„Неопходно је узети у обзир да претња од терористичког напада остаје висока у Швајцарској и другим земљама. То је узето у обзир“, прецизирао је Тејмер.

Ловци у случају претње

Како је саопштио шеф оперативног штаба Ратног ваздухопловства Швајцарске Пјер-Ив Еберле, они ће подићи ловачке авионе уколико се на небу изнад Женеве појави сумњив авион.
„Обично људи питају да ли ће летети ловци, јер ти авиони праве велику буку. Али наши авиони ће осигуравати безбедност на малој висини и прећи ће у хиперсоничну брзину само уколико се појави могућа претња“, рекао је Еберле.
Како је додао, због предстојећег самита двојице председника летови изнад Женеве ће од 15. до 17. јуна бити привремено ограничени из безбедносних разлога.
Председник САД Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Нова насловница часописа „Тајм“ посвећена руско-америчком самиту
Међутим, Еберле није прецизирао колико ће авиона дежурати над Женевом, али је истакао да ће они вршити надзор без престанка.

Снајперисти око парка

Како је саопштио Спутњику шеф оперативног одељења женевске полиције Франсоа Варидел, полиција ће током самита Путина и Бајдена распоредити снајперисте по ободу парка Ла Гранж који ће радити под надзором безбедносних служби делегација.
„Саопштили смо да ћемо осигурати максимални степен безбедности 15. и 16. јуна, као и пре и после“, казао је Варидел.
Према његовим речима, полиција је одговорна за осигуравање безбедности у парку и вили Ла Гранж, а посебан изазов за безбедносну службу је потреба да се место сусрета припреми за свега две и по седмице.
„Сарађујемо са делегацијама. Они осигуравају безбедност двојице председника, и ми то узимамо у обзир. Тако да ћемо распоредити снајперисте, заједно са представницима две земље. Они ће бити без оружја, као посматрачи. На тај начин ће бити гарантовано најбоље осигуравање безбедности“, додао је Варидел.
Такође је појаснио да се око парка постављају камере за надзор, које ће бити склоњене након самита.
Подсетимо, састанак Путина и Бајдена одржаће се 16. јуна у Женеви. Предстојећи преговори Путина и Бајдена већ се упоређују са састанком Михаила Горбачова и Роналда Регана. Пре 35 година председници Совјетског Савеза и САД такође су одржали самит у Женеви. Они су разговарали о нуклеарном разоружању. После овог састанка, Реган је Горбачова назвао „тврдоглавим бољшевиком“, а руски лидер свог противника „диносаурусом“. 
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала