Бил Гејтс позива на изградњу нових нуклеарних реактора

© AP Photo / Carolyn KasterБил Гејтс
Бил Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2021
Пратите нас
Амерички милијардер Бил Гејтс позвао је власти САД да изграде нове нуклеарне реакторе ради решавања проблема климатских промена.
Гејтс (65) је тај позив упутио на догађају који је организовало удружење америчке нуклеарне индустрије, указавши да је број нуклеарних реактора пред гашењем већи од нових реактора у изградњи.
„Ако смо озбиљни по питању решавања климатских промена, а искрено говорећи требало би да будемо, прво што треба да урадимо је да безбедне реакторе одржавамо у погону. Међутим, само одржавање таквог статуса кво није довољно. Треба нам више нуклеарне енергије да би свели на нулу емисију штетних гасова у Америци и спречили климатску катастрофу“, сматра Гејтс.
Према подацима администрације за америчку енергију, ове године би могао бити повучен из рада рекордан број нуклеарних реактора.
Научници, међутим, доводе у питање аргумент једног од оснивача „Мајкрософта“ да би нуклеарна енергија могла да помогне свету да се избори са климатским променама и до 2050. сведе на нулу емисију штетних гасова.
​Међу њима је и професор Марк Џејкобсон, један од потписника петиције којом се међународна заједница позива да сто одсто пређе на обновљиву енергију. Он је мишљења да би инвестирање у нуклеарну енергију довело до климатске катастрофе.
Џејкобсон је указао на ризике повезане са употребом нуклеарне енергије, укључујући отопљавања и радиоактивни отпад. Напоменуо је и да је потребно много времена за изградњу нуклеарних електрана.
Иначе, Гејтсова компанија за напредне нуклеарне реакторе „Тера пауер“ планира покретање првог пројекта реактора хлађена натријумом на месту затвореног постројења на угаљ у Вајомингу.
Погледајте и емисију „Нови Спутњик поредак“, чија је тема било Бил Гејтс и његове намере у будућности.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала