Луганск: Диверзанти убили припадника Народне милиције из оружја сличног натовском

© Sputnik / Максим Захаров / Уђи у базу фотографијаПрипадници представништва ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре у Донбасу
Припадници представништва ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2021
Пратите нас
Украјинска диверзантска група, која је у петак напала осматрачницу Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике, употребила је оружје у стилу НАТО-а, рекао је новинарима портпарол Народне милиције ЛНР Иван Филипоњенко.
„Меци калибра 5,56 мм извучени из тела погинулих користе се у оружју које користе земље НАТО-а и испоручују се Украјини у оквиру америчке помоћи“, објаснио је Филипоњенко.
Портпарол је на брифингу показао метке извучене из тела жртава, који су приложени као материјални докази кривичног дела.
Раније је луганска Народна милиција саопштила да је у нападу диверзантске групе украјинских снага убијено пет припадника Народне милиције ЛНР, од којих је један убијен из снајперске пушке стране производње.

Сукоб у Донбасу

Подсетимо, украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
У Донбасу су 27. јула 2020. ступиле на снагу додатне мере за обезбеђивање примирја. Договор укључује забрану било које врсте ватре, распоређивање тешког наоружања, офанзивне и диверзионе акције, а предвиђа и дисциплинску одговорност за нарушавање споразума. Сукобљене снаге такође не би требало да употребљавају беспилотне летелице на линији додира, а забрањено је и инжењерско опремање положаја. Очекује се да ће примена мера обезбедити потпуни прекид ватре у Донбасу.
Међутим, од краја фебруара у региону су почеле да се повећавају тензије: ОЕБС извештава о значајном повећању броја кршења прекида ватре, а устаници наводе да Оружане снаге Украјине у гранатирању користе артиљерију. 
Прочитаје још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала