Русија: Односи са ЕУ у ненормалном стању, а теже да буду и гори

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Европске уније
Заставе Русије и Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2021
Пратите нас
Односи Русије и Европске уније су у ненормалном стању и имају тенденцију да даље деградирају, сматра стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.
„Ситуација има тенденцију да се погорша... упркос томе што током последњих година нисмо затворили ниједан преговарачки канал, нисмо спустили ниједну рампу. Спремни смо да водимо дијалог о широком спектру питања, о многим областима, али дијалог, наравно, равноправан и са узајамним поштовањем“, рекао је Чижов за телевизију „Русија 24“.
Такође је подсетио да руководство Европске уније припрема стратешки преглед односа са Русијом.
„Када он буде готов, моћи ћемо да га предметно оценимо“, прокоментарисао је Чижов.
Такође је додао да је обнављање самита Русија-Европска унија могуће, али не у блиској будућности.
„Теоретски, то је могуће. Надам се да ћемо се вратити томе, пре или касније. А очигледно је да се то неће десити ни данас ни сутра. То је танго за који није потребно двоје, него 27 са друге стране“, констатовао је он, алудирајући на 27 земаља-чланица ЕУ.
Коментаришући предстојећи самит председника Русије и САД Владимира Путина и Џоа Бајдена, Чижов сматра да ће Европа бити на опрезу.
„Мислим да ће уочи самита у Женеви наши европски клијенти показати одређени опрез, јер вероватно неће желети да изгледају као 'спојлери' дијалога који се очекује између Москве и Вашингтона“, сматра руски представник.
Подсетимо, од ступања на снагу Споразума о партнерству и сарадњи 1. децембра 1997. године, Русија и ЕУ су одржале 32 самита, од којих је последњи одржан у Бриселу 2014. године.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала