Г7 усваја Деклерацију о спречавању нових пандемија

© AP Photo / Leon NealСамит Г7
Самит Г7 - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2021
Пратите нас
Лидери Групе седам (Г7) планирају да се данас обавежу да ће искористити све своје ресурсе како би се осигурало да се ситуација изазвана у свету пандемијом попут ковида 19 никада не понови.
Другог дана самита у Корнволу они ће потписати декларацију која наводи низ мера потребних да се ово постигне, а први циљ је да се смањи време потребно за развој вакцина на мање од 100 дана.
Лидери Г7 објавиће "Декларацију из Карбис беја" након посебног састанка данас, којом ће се утврдити план спречавања било каквог понављања људских и економских губитака коју је проузроковао ковид 19.
Декларација Г7 требало би да предвиди низ конкретних корака, који би укључивали смањивање времена потребног за развој и лиценцирање вакцина, третмана и дијагностике за било коју будућу болест на мање од 100 дана, јачање глобалних надзорних мрежа и капацитета геномског секвенцирања, као и подршку реформи и јачању Светске здравствене организације (СЗО).
Очекује се да декларација садржи и препоруке из извештаја групе међународних експерата из разних економских области, владе и научних институција.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш и директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус такође ће учествовати на данашњем заседању.
Британски премијер Борис Џонсон, који је јуче отворио тродневни Самит Г7 с молбом за борбу против глобалне неједнакости, обавезао се да његова земља у наредних годину дана поклони више од 100 милиона ковид вакцина сиромашнијим земљама, пренео је Танјуг.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала