Укидање роминга од 1. јула и прве непознанице: Колико можете да потрошите гигабајта, минута и порука

CC0 / / Слушање музике на плажи
Слушање музике на плажи - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Потрошња минута, порука и гигабајта од 1. јула обрачунаваће се исто као у националном саобраћају у целој зони Западног Балкана, каже у генерални директор А1 за Србију и Словенију Дејан Турк.
„Прво потрошите оно што имате у пакету, а после тога вам се наплаћује по ценама које важе у националном саобраћају, као да сте у Србији," каже Турк.
Нешто другачија ситуација је са Интернетом где ће се одређена количина трошити без надокнаде, преко тога ће оператер имати право да наплати неке услуге преноса података, али опет по ценама у националном саобраћају. Такође, биће неких увећања за износ накнаде за роминг услугу.
„Препорука је да се корисници пре него што пођу на пут боље упознају са својим пакетом, односно садржајем пакета и тарифом и онда неће бити изненађења. Ако имате одговарајућу тарифу неће бити никаквог увећања, ако изађете из тарифе добићете већи рачун, али то никако неће бити увећање од неколико нула како се некима дешавало до сада“, објашњава Турк за РТС.

Шта чека кориснике у Грчкој 

Он упозорава да изненађења може бити у Грчкој јер ту још није постигнут договор, мада се на томе ради. Очекују да грчки партнер снизи цене роминга, али то се још није догодило, па се корисницима препоручује да пазе на потрошњу.
Када је реч о преносу података укидање роминга односи се на fair usage, односно умерену потрошњу. Такав договор имају и оператери у ЕУ, ни тамо се у ромингу подаци  не троше по ценама као код куће, посебно ако намеравате да гледате серије и утакмице у високој резолуцији на интернету. За такве ствари Дејан Турк препоручује да узмете посебну картицу локалног оператера.
Што се тиче рада на даљину, ако не укључује много видео-снимака и не пребацујете огромне фајлове, и у ромингу ће вам довољан бити пакет који иначе користите за поруке, мејлове и уобичајене фајлове.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала