Лакше до дозвола за соларне панеле

CC0 / Pixabay / Обновљива енергија — илустрација
Обновљива енергија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да ће процедура за добијање дозвола за уградњу соларних панела бити поједностављена новим законима о енергетској ефикасности и коришћењу обновљивих извора енергије и да ће се цела процедура завршавати у четири корака.
„Након израде пројекта, локална самоуправа даје одобрење, јер није више потребна грађевинска дозвола. После инсталирања система, потписује се уговор са локалном дистрибуцијом који ће такође бити једноставан, типски”, навела је Михајловићeва у саопштењу.
Према њеним речима, Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и Закон о коришћењу обновљивих извора енергије омогућиће домаћинствима да смање потрошњу и трошкове електричне енергије, али и допринети здравијој животној средини и повећању учешћа енергије добијене из обновљивих извора, преноси Политика.
Она је додала да ће држава субвенционисати и уградњу соларних панела, а када је реч о замени столарије и изолацији, рекла је да очекује да први уговори са грађанима буду потписани у августу.
„Трошимо у нашим домаћинствима 40 одсто више енергије него што троше просечна домаћинства у ЕУ. Заменом столарије и изолацијом ћемо уштедети, трошити мање енергије. У августу очекујемо прве уговоре са грађанима и видеће се резултати већ следеће грејне сезоне”, изјавила је Михајловић.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала