САД издвајају 15 милиона долара на пројекте на Косову

CC0 / Unsplash / Америчка застава
Америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2021
Пратите нас
Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) намерава да покрене пројекат за рад са становницима Косова. Између осталог, планирано је да се прошири сарадња јавности са општинским властима, пише телевизија РТ која је упозната са материјалом.
„Циљ мера за стварање социјалних уговора је увођење одрживих пракси обезбеђивања грађанског учешћа за побољшање квалитета живота грађана Косова и јачање њиховог партнерства са општинским властима“, наводи се у опису пројекта.
У оквиру пројекта предвиђа се укључивање становника делимично признате Републике Косово у припрему, надгледање и спровођење политике на општинском нивоу.
За овај пројекат УСАИД намерава да закључи петогодишњи уговор са стручњацима, за шта ће бити издвојено до 15 милиона долара.
У документу се наглашава да недостатак одговарајуће комуникације између становништва и локалних власти доводи, између осталог, до перцепције процеса доношења одлука као корумпираног. Осим тога, јављају се „нереална очекивања“, јер грађани нису свесни буџетских и процедуралних ограничења.
С тим у вези, будући уговарачи ће, између осталог, морати да одаберу пет пробних општина, развију и реализују план за успешну сарадњу становника са њиховим властима, а затим да помажу у ширењу таквих примера.
У априлу је објављено да би УСАИД могао да издвоји до пет милиона долара за развој институција цивилног друштва на Косову.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала