„Тренутак прекида“: Нешто се дешава на Сунцу /видео/

CC0 / Pixabay / Приказ соларног циклуса
Приказ соларног циклуса - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2021
Пратите нас
Нешто велико ће се десити на Сунцу и то, судећи према новој теорији физичара — веома брзо. У питању је појава коју су амерички научници назвали „тренутком прекида“.
Ако никада нисте чули за тај догађај, нисте усамљени. Реч је, наиме, о релативно новој идеји у соларној физици коју су изнели Скот Мекинтош, физичар специјализован за истраживање Сунца из Националног центра за атмосферска истраживања и његов колега Боб Лимон са Универзитета Мериленд.
Према теорији двојице научника, широки појасеви магнетизма лутају по површини Сунца, а кад се супротно намагнетисани слојеви сударе на екватору, они се поништавају (или прекидају).
Нема експлозије, ово је магнетизам, а не антиматерија. Ипак, овај догађај је веома значајан, јер може да значи да ће следећи соларни циклус бити много јачи.
„Уколико се ово деси у скорије време, што очекујемо, нови 25 соларни циклус би могао да буде у рангу првих пет по јачини од како се води евиденција“, рекао је Мекинтош.
То је, како указује портал „Spaceweather“, у најмању руку, контроверзна изјава имајући у виду да већина научника сматра да ће нова фаза активности Сунца бити мање активна, налик анемичном соларном циклусу 24, који је једва показао врхунац у 2012. и 2013. години.
„Шта да кажем? Ми смо јеретици“, одговара на то уз смех Мекинтош.
Своју теорију физичари су образложили у раду, објављеном у децембру 2020. године у часопису „Solar Physics“.
На основу 270 година података о Сунчевим пегама, открили су да „догађаји прекида“ деле један сунчев циклус од другог, што се дешава отприлике сваких 11 година, са нагласком на „отприлике“. Интервал између „прекида“ износи између 10 и 15 година, што је кључно када је реч о предвиђању соларних циклуса.
„Уочили смо да ће сваки следећи циклус бити слабији уколико је дужи период између прекида. Супротно томе, што је краће време између прекида, следећи циклус ће бити јачи“, рекао је Лимон.
Oве идеје можда јесу контроверзне, али су подложне провери, па ако догађај уследи ускоро, а 25 соларни циклус буде јак, онда су Мекинтош и Лимон на добром трагу, закључује портал.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала