Удружење из Бањалуке помаже деци са Косова и Метохије да осете „укус слободе“ /фото/

© Фото : Одбору за помоћ Косову и Метохији из БањалукеДочек деце са Косова и Метохије јуну 2019. године у РС у оквиру акције „Спојимо децу Космета и Српске“
Дочек деце са Косова и Метохије јуну 2019. године у РС у оквиру акције „Спојимо децу Космета и Српске“  - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2021
Пратите нас
Више од 4.000 српске деце Косова и Метохије имало је могућност да барем једном годишње изађе из својих енклава и осете укус слободе, захваљујући Одбору за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке. У РС ће крајем јуна поново доћи око 700 деце са Косова и Метохије.
Милорад Арлов, председник Одбора, објашњава да је окидач да се покрене акција за помоћ деци са Косова и Метохије био страх у очима деце која живе на Косову и Метохији који је видео кад почне да пада ноћ.

„Укус слободе“ за децу са Космета

„Желели смо да им омогућимо да осете како је то када смеју навече да се слободно прошетају… Да осете тај укус слободе коју немају. Тај осећај  ми није стран је је и моја породица протерана са Кордуна из Хрватске. Косово и Метохију сам први пут посетио у мају 2008. године, после чега смо и одлучили да оснујемо овај Одбор. Та посета ми је вратила слике из мог живота, јер сам исти сценарио који смо ми Срби доживели у Хрватској, видео на Косову и Метохији. Одмах смо кренули у акцију за помоћ Србима са Косова и Метохије“, објашњава Арлов.

Нашем саговорнику
је прошле године Приштина забранила улазак на Косово и Метохију, иако је до сада свету српску земљу посетио 134 пута. То, међутим, ни њега ни Одбор није спречило да наставе са хуманитарним радом. Један од највећих пројеката који спроводе јесу организоване посете деце са Косова и Метохије у РС, који је започет 2021. године.
„Пројекат се зове „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“. У плану нам је да 19. или 20. јуна дође око 700 деце са Косова и Метохије, а у протеклих осам пројеката који су реализовани угостили смо више од 4.500 деце школске деце у пратњи просветних радника у 30 и више градова и локалних заједница на простору РС. Преко Одбора, пензионер из околине Добоја стипендира и шесторо деце са КиМ са годишњом стипендијом од 7.200 евра већ пет година“, наводи Арлов.
Како каже, деца током боравка у РС смештена су у породицама где имају своје вршњаке а кроз овај пројекат су повезали и 4.000 породица са Косова и Метохије и РС. Пројекат, напомиње наш саговорник, подржава и Министарство просвете РС, Влада РС, Министарство омладине и спорта и грађани РС и по томе је он јединствен у региону.
„Посебно нам је драго што помажемо удружење деце са посебним потребама „Подржи ме“ које броји 162 детета и који ће бити наши госту овога пута у Приједору, што је четврти пут да долазе, а смештамо их у хотел јер њима се пружа посебна пажња. Они и јесу посебни, и на њих морамо посебно да обратим пажњу, јер и овако пролазе тежак живот,“ каже Арлов.

Акценат на помоћ болесној деци

Ово није једина активност овог Одбора, већ имају неколико важних пројеката која су или спроведени или су у процесу спровођења на Косову и Метохији.
„Имамо неколико важних пројеката које смо доле урадили како би наш народ опстао, а акценат смо ставили на помоћ болесној деци. Та помоћ се огледа у прикупљању помоћи за лечење деце у иностранству, а 2013. изградили смо зграду са осам станова које делом користи Центар за социјални рад у коме је и седиште Удружења родитеља „Подржи ме“ и осам станова за породице које су изгубиле своје куће на Косову и Метохији,“ напомиње наш саговорник.
© Фото : Одбору за помоћ Косову и Метохији из БањалукеУ јуну 2018. године 900 деце са Косова и Метохије посетило је Вишеград и прошетало Андрићградом
У јуну 2018. године 900 деце са Косова и Метохије посетило је Вишеград и прошетало Андрићградом - Sputnik Србија
1/6
У јуну 2018. године 900 деце са Косова и Метохије посетило је Вишеград и прошетало Андрићградом
© Фото : Одбору за помоћ Косову и Метохији из БањалукеГодине 2013. тадашњи председник Републике Српске Милорад Додик уручио је Орден заслуге Милораду Арлову.
Године 2013. тадашњи председник Републике Српске Милорад Додик уручио је Орден заслуге Милораду Арлову.  - Sputnik Србија
2/6
Године 2013. тадашњи председник Републике Српске Милорад Додик уручио је Орден заслуге Милораду Арлову.
© Фото : Одбору за помоћ Косову и Метохији из БањалукеПредседник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов уручује шал Републике Српске академику Матији Бећковићу на Михољдан у Великој Хочи 2018. године.
Председник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов уручује шал Републике Српске академику Матији Бећковићу на Михољдан у Великој Хочи 2018. године. - Sputnik Србија
3/6
Председник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов уручује шал Републике Српске академику Матији Бећковићу на Михољдан у Великој Хочи 2018. године.
© Фото : Одбору за помоћ Косову и Метохији из БањалукеПакетићи за српску децу у Метохији, село Суво Грло, Општина Србица
Пакетићи за српску децу у Метохији, село Суво Грло, Општина Србица  - Sputnik Србија
4/6
Пакетићи за српску децу у Метохији, село Суво Грло, Општина Србица
© Фото : Одбору за помоћ Косову и Метохији из БањалукеМилораду Арлову уручена повеља почасног грађанина митровачког округа испод споменика Кнезу Лазару у Косовској Митровици
Милораду Арлову уручена повеља почасног грађанина митровачког округа испод споменика Кнезу Лазару у Косовској Митровици - Sputnik Србија
5/6
Милораду Арлову уручена повеља почасног грађанина митровачког округа испод споменика Кнезу Лазару у Косовској Митровици
© Фото : Одбору за помоћ Косову и Метохији из БањалукеДетаљ са треће Хуманитарне академије у Звечану, 13. јануара 2020. године
Детаљ са треће Хуманитарне академије у Звечану, 13. јануара 2020. године  - Sputnik Србија
6/6
Детаљ са треће Хуманитарне академије у Звечану, 13. јануара 2020. године
1/6
У јуну 2018. године 900 деце са Косова и Метохије посетило је Вишеград и прошетало Андрићградом
2/6
Године 2013. тадашњи председник Републике Српске Милорад Додик уручио је Орден заслуге Милораду Арлову.
3/6
Председник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов уручује шал Републике Српске академику Матији Бећковићу на Михољдан у Великој Хочи 2018. године.
4/6
Пакетићи за српску децу у Метохији, село Суво Грло, Општина Србица
5/6
Милораду Арлову уручена повеља почасног грађанина митровачког округа испод споменика Кнезу Лазару у Косовској Митровици
6/6
Детаљ са треће Хуманитарне академије у Звечану, 13. јануара 2020. године
Пре две године започели су и изградњу дневног центра „Подржи ме - 9. јануар“ за 162 детета са потешкоћама у развоју.
„Центар би требало да буде величине 714 квадрата у вредности 280 хиљада евра и ове године би требало да буде завршен. Верујем да ће то бити велики поклон тој деци», каже Арлов уз напомену да за завршетак радова треба да сакупе још око 40.000 евра", додаје наш саговорник.

Највећа светиња су наша деца

„Највећа светиња на Косову и Метохији, поред наших светиња, је наш народ који доле живи и надасве наша деца… Видео сам ту неку сличност судбина српског народа на КиМ са Србима са ове стране Дрине, нарочито из Крајине где и сада у Хрватској спрска деца немају ни своју школу, и где је све урађено да Срба са 15 или 16 одсто колико их је било пре рата 1991. године буде сада испод четири одсто. Такав исти принцип се примењује и на Србима на Косову и Метохији,“ објашњава наш Арлов.
Арлов је иначе за своју хуманитарни рад награђен повељом почасног грађанина шест северних општина са Косова и Метохије 2016. године која је додељена својевремено и председнику Руске Федерације Владимиру Путину и нашем тениском асу Новаку Ђоковићу. Поред тога, Арлов је за хуманитарни рад одликован и медаљом заслуге за народ коју му је 2013. уручио Милорад Додик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала