Закључци самита Г7: Подржавамо Украјину, Русија да смањи тензије, Кина да поштује људска права

© REUTERS / POOLСамит Г7 у Корнвалу
Самит Г7 у Корнвалу - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2021
Пратите нас
Учесници самита Г7 потврдили су посвећеност подршци територијалном интегритету Украјине и позвали Русију да „смањи тензије“ у региону, наводи се у завршном званичном саопштењу које су лидери земаља учесница потписали на самиту Г7 у Корнволу у Енглеској.
„Потврђујемо посвећеност подршци независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у оквиру међународно признатих граница. Позивамо Русију да смањи тензије и да делује у складу са својим међународним обавезама, да повуче руске трупе са источне границе Украјине и Крима“, наводи се у документу.
Истовремено, лидери Г7 такође су потврдили да ће наставити да подржавају „нормандијски формат“ за решавање сукоба на истоку Украјине.
„Потврђујемо подршку нормандијском процесу за осигурање примене Минских споразума и позивамо Русију и оружане формације које она подржава на конструктивну сарадњу и враћање режиму прекида ватре. Такође потврђујемо наше напоре у погледу јачања украјинске демократије и институција, као и подршке процеса реформи“, пише у документу.
У саопштењу је наведено и да Г7 понавља интерес за стабилне и предвидљиве односе са Русијом, као и да ће наставити да се ангажује тамо где постоје подручја од заједничког интереса.

Наставити са увођењем санкција Белорусији

Истовремено, лидери су се осврнули и на тему Белорусије.
У завршном саопштењу самита Г7 наводи се да земље „велике седморке“ намеравају да гоне оне који крше људска права у Белорусији и да им уводе нове санкције.
„Дубоко смо забринути нападима белоруских власти на људска права, основна слободу и међународно право. Пример тога је присилно слетање ФР4978 и привођење независног новинара и његовог партнера. Заједно ћемо радити на извођењу пред лице правде оних који то чине, укључујући и увођењем санкција“, додаје се у саопштењу.
С тим у вези, „седморка“ је саопштила да намерава да настави да подржава цивилно друштво, независне медије и људска права у Белорусији.

О клими, таксама и вакцинама

Лидери Г7 су се сагласили да ће брзо побољшати технологије и политике које убрзавају прелазак с коришћења угља, и потврдили обавезе да ће повећати доприносе за финансирање борбе против климатских промена.
Сложили су се и да пруже свој допринос како би испунили заосталу обавезу од 100 милијарди долара годишње помоћи сиромашнијим земљама да смање емисије угљеника и изборе се са глобалним загревањем.
Лидери најбогатијих земаља на свету сагласили су се и да одобре глобални минимални порез мултинационалним корпорацијама.
Одлука је била очекивана, након што су министри финансија раније овог месеца прихватили увођене глобалног минималног пореза од најмање 15 процената за велике мултинационалне компаније како би спречили корпорације да користе тзв. пореске рајеве да би избегле плаћање пореза.
Група седам индустријски најразвијенијих држава на свету обавезала се и да ће обезбедити милијарду вакцина против ковид-19 како би помогла сиромашним земљама да вакцинишу своје становништво.

О Кини

Лидери Г7 позвали су и Кину да поштује људска права у полуаутономном граду Хонгконгу и у покрајини Синђијангу, где живи муслиманска ујгурска мањина и затражили потпуну и темељну истрагу о пореклу корона вируса.
Они су изразили озбиљну забринутост због ситуације у Источном и Јужном кинеском мору и оштро се успротивили јачању тензија у Тајванском мореузу.
Такође су истакли да су забринути због наводног присилног рада у Кини, укључујући секторе пољопривреде и текстилне индустрије.
Група индустријски најразвијенијих земаља на свету такође је критиковала кинеску економску политику у заједничком саопштењу, пренеле су агенције.
Подсетимо, на самиту, који је од 11. до 13. јуна одржан у одмаралишту Карбис Беј, присуствовали су шефови влада и држава САД, Британије, Француске, Немачке, Италије, Јапана и Канаде.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала