Блинкен: Имамо невероватан извор снаге који се не допада Русији и Кини

© REUTERS / Pool / Olivier HosletАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да Вашингтон има невероватан извор снаге који се не допада Москви и Пекингу.
Како је рекао у интервјуу за Ем-Ес-Ен-Би-Си, састанак руског и америчког председника, Владимира Путина и Џоа Бајдена „не одвија се у вакууму“.  
С тим у вези, Блинкен је истакао да је амерички лидер учествовао на самиту Г7 и НАТО-а.
„Ти демократски савези за нас су невероватан извор снаге, јединствени извор које се не свиђа Русији ни Кини“, рекао је шеф америчке дипломатије.

Русија крива за деградацију односа са САД

Истовремено, он је оптужио Москву да је одговорна што су односи двеју земаља на најнижој тачки.
„Са нашег становишта кристално је јасно да су неразумне и агресивне акције које Русија доследно предузима разлог за деградацију односа између Москве и Вашингтона“, сматра Блинкен.
Архивска фотографија од 10.3.2011. Тадашњи потпредседник САД Џо Бајден и тадашњи премијер Русије Владимир Путин на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Путин о сусрету с Бајденом: Да покушамо да нормализујемо односе
Нагласио је да је за Бајдена сврха састанка са руским лидером Владимиром Путином да каже да Вашингтон жели стабилније и предвидљивије односе. Сједињене Америчке Државе су спремне за то и више би волеле такве односе, рекао је Блинкен, додајући да би то било у интересу обе државе и целог света.
Међутим, ако Москва настави са агресивним акцијама против САД или њихових савезника, Вашингтон ће „одговорити одлучно“, додао је Блинкен.
Државни секретар САД раније је изјавио да је то да су односи Москве и Вашингтона на најнижој тачки у последњих неколико година – једина ствар у којој се слаже са Путином.
Подсетимо, састанак Путина и Бајдена одржаће се 16. јуна у Женеви. Кремљ је саопштио да председници намеравају да разговарају о руско-америчким односима, стратешкој стабилности, као и о борби против ковида 19 и решавању регионалних сукоба. 
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала