Истраживање: Све више грађана мисли да Косово није изгубљено

© AP Photo / Darko VojinovicКосово је Србија
Косово је Србија - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Да Косово није изгубљено сматра 46 одсто грађана, 39 одсто сматра да јесте, а 15 одсто је неодлучних, показало је најновије истраживање Института за европске послове "Ставови грађана Србије према Косову".
У односу на претходна истраживања уочава се благи тренд пада одговора да је Косово изгубљено, наводи се у саопштењу Института.
Мало више од четвртине испитаника, њих 26 одсто, сматра да ће ова Влада признати независност Косова, 52 одсто испитаника сматра да актуелна Влада то неће учинити, док 22 одсто не зна да се изјасни по овом питању.
Показало се да чак 75 одсто грађана не би подржало независност Косова зарад бржег уласка Србије у ЕУ, док би 13 одсто подржало, а 12 одсто је неодлучних.
Од укупног броја испитаних, 45 одсто сматра да није могуће да Србија поново оствари пуну контролу и суверенитет над Косовом, док 38 одсто сматра да јесте могуће, а 17 одсто грађана наводи да не зна да одговори.
Показало се и да 85 одсто испитаника не зна шта је план Владе Србије о Косову, и то већином жене, као и испитаници старости до 44 година.
Нешто више од половине, односно 54 одсто испитаника не би подржало план председника Александра Вучића који би Косову донео независност, а грађанима Србије стабилну државу и бољи стандард, 21 одсто би подржало овај план, док четвртина испитаника нема мишљење по том питању.
Уколико би се сутра одржао референдум о независности Косова највећи број испитаника би гласао против - 64,9 одсто, 13,6 одсто не би изашло на гласање, 12 одсто не зна како би гласало, док би 9,5 одсто гласало "за".
Наводи се и да је у односу на претходне истраживачке таласе приметан благи пораст испитаника који би гласали "за" на референдуму.
Испитивање је показало да 68 одсто грађана подржава успостављање трајног мира са Албанцима на Косову, 12 одсто је оних који су против а петина не зна да одговори.
Истраживање је вршено од 29. марта до 7. априла на узорку од 1.207 испитаника на територији Србије без Косова и Метохије, пренео је Танјуг.
Институт за европске послове је организација цивилног друштва са седиштем у Београду. Како је наведено, у фокусу рада Института за европске послове је праћење преговора Србије са ЕУ и јачање капацитета свих укључених у процесу. Директор Института је Наим Лео Бешири.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала