Наставак дијалога Београд—Приштина: Курти без адута, галамом покушава да саботира разговоре

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Заставе ЕУ и тзв. Косова
Заставе ЕУ и тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Пратите нас
Пред наставак дијалога Београда и Приштине косовски политичари су уверени да ће преговори трајати годинама уколико ЕУ и САД буду попуштале ставовима које заступа Београд, напомињући да ЗСО ни под којим условима не сме бити тема преговора. Саговорници Спутњика оцењују да Приштина покушава на све начине да избегне дијалог јер нема адуте у рукама.
Политичари са Косова такође сматрају да преговоре треба искористити тако што ће Аљбин Курти, тзв. премијер Косова, од ЕУ захтевати визну либерализацију за грађане Косова, али да треба предочити и ЕУ, Америци и Београду да Косово неће одустати од тужбе за геноцид коју спрема Србији.

Платформа Приштине се заснива на заоштравању односа

Политиколог и професор на Факултету политичких наука Београдског универзитета Стефан Сурлић каже да се платформа Приштине за наставак дијалога очигледно променила.
„Политика Аљбина Кутија у овом тренутку се заснива на заоштравању односа и на релативизацији идеје о неком одговору или компромису са Србијом. Поруке које смо до сада чули из Приштине, више су него негативне и врло радикалне, од претње тужбом за геноцид па до наставка угрожавања српске културне баштине. И на крају, системска дискриминација српске заједнице која се представља као непостојећи проблем на Косову“, истиче саговорник Спутњика.
Приштина инсистира на томе да Срби по њиховом слову закона имају сва могућа права на Косову те да стога ЗСО није потребна, али проблем је, како каже Сурлић, што се закони не примењују.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Вучић из Брисела: Нећу учинити ништа против интереса Србије
Аљбин Курти сад иде на преговоре са потпуно новом стратегијом, а то је да идеју дијалога обесмисли и да се дијалог представи као нешто што није неопходно за албанску страну, већ да Косово може да гради своју независност без обзира на пристанак или одбијање од стране Србије“, напомиње Сурлић. 

Куртијев успех зависи од помоћи ЕУ и Немачке

Да ли ће Курти успети у томе, зависи од притиска ЕУ и Америке, али и Немачке која је чврсто стала иза њега и недвосмислено дала подршку и Мирославу Лајчаку као главном медијатору преговора. Дакле, каже Сурлић, Курти на ове преговоре иде само због респекта према утицајним земљама које су уз њега.
„Он жели да се не говори о техничким питањима и ономе што је до сада било на агенди, па чак и Лајчаковој, већ да се истакну добро познати политички захтеви, а то је — може се преговарати само о томе да Србија призна Косово. Ако то буде позиција Приштине, онда ће сутрашња рунда преговора бити само још једна у низу неуспелих активности, иако јесте важно да се двојица лидера сусретну. Може да се деси да реторика ’отопли‘, али после толико година дијалога, чињеница је да се тапка у месту док на терену имамо све ратоборније изјаве и све већу етничку дистанцу између Срба и Албанаца“, закључује Сурлић.
Он сматра да је сутрашњи дан право време да се постави питање која је сврха дијалога и да ли на овакав начин идемо ка решењу проблема или ка заоштравању односа.

Приштина се позива на „време Милошевића“

Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне сарадње, не сумња да ће Аљбин Курти учинити све само да не дође до напретка у преговорима Београда и Приштине, јер он нема адуте у рукама када је реч о међународном праву и зато се служи политикантским изјавама и претњама.
„Курти покушава да оживи на терену атмосферу ’времена Милошевића‘, где су они могли да глуме жртве, али заборављају да је Србија сада у сасвим другачијем међународном руху и да Албанци ни на који начин не могу поново да буду тзв. жртве Србије. Осим тога, већ смо навикли да пред сваке преговоре са Београдом Приштина измисли нешто у нади да ће то поколебати Београд да дође на преговоре, као што је ова тужба за наводни геноцид“, каже Деђански.
За нас је због тих смицалица Приштине, додаје он, веома битно да никада не одбијемо преговоре ни под којим условима и ма која да је тема у питању, јер ми наше ставове и захтеве заснивамо на међународним актима и праву.
„Србија треба тако да функционише, а притисци су нешто што је очекивано. Много је боље бранити интересе српског народа аргументима него галамом и бусањем у груди као што ради Приштина. Нас штити међународно право, оно је на нашој страни и зато Приштина реагује како реагује. Ништа не може да се деси без сагласности Србије и они су тога свесни“, наглашава Деђански.

Наш адут је међународно право, а Куртијева претња

Помињање тужбе за геноцид је само један од примера којим Курти покушава да испровоцира Србију како не би дошла на преговоре, а то у ствари само значи да он жели да купи време за себе јер, напомиње Деђански, схвата да од Београда неће добити признање Косова никада и чека да тај проблем пресече неко други.
„Курти користи сваки могући повод и моменат да избегне разговоре јер нема шта да понуди када се разговори одвијају на цивилизованом нивоу уз аргументе“, закључује наш саговорник.
Деђански каже и да Београд не треба да се много бави тиме шта ће бити на преговарачком столу јер, понавља, иза нас стоји међународно право и зато ми можемо да разговарамо о свему, осим о признању Косова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала