Нова агресивна НАТО стратегија: „Тврд и прецизан“ напад на Русију по америчком диктату

© SputnikЗаставе Русије и НАТО
Заставе Русије и НАТО - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Пратите нас
Најављена нова стратегија НАТО показује да Америка остаје при намери да „оспособи“ своје европске савезнике да се сами супротстављају Русији, али под њеном командом. САД на тај начин двоструко гуше конкуренцију на светској сцени – Европу ставља у сукоб са Русијом, а Русију присиљава да црпи ресурсе за војно ангажовање према Западу.
У овом кључу, нову стратегију НАТО, која треба да буде усвојена на самиту Алијансе идуће године, тумачи генерал и директор Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач.

НАТО милитаризује Европу, али неће остварити циљ

Према Кини као економском и Русији као војном фактору, НАТО не делује према сопственој логици, него према инструкцијама Сједињених држава, што се, према његовим речима, види из наступа америчког председника Џоа Бајдена на самиту Г7 и самиту НАТО.
„Мислим да то нису добри сигнали и да заоштравају односе у Европи, да милитаризују континент и да ће се у наредних неколико година, све док је Бајден на власти, радити на томе да се снаге НАТО приближавају на исток и да се врши стратешко заокружавање Русије“, сматра Ковач и додаје да је основни проблем Алијансе тај што, и поред улагања у војне ефективе неће остварити циљ јер не располаже довољним бројем војника који су спремни да гину за америчке циљеве у Европи.
Нова стратегија ће, како је наведено у саопштењу пред почетак самита, узети у обзир „агресивну политику Русије, као изазове који се рађају пред колективном безбедности Алијансе због Кине“, а на рачун ове две земље које су идентификоване као најопасније претње по НАТО, пред почетак самита неколико пута се осврнуо и генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.
„Ја верујем да је Европа на ивици да иступи из НАТО-а следеће године, пре свега Немачка и Француска“.  - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Лидери НАТО-а: Неће бити нових нуклеарних ракета у Европи
Он је прво најавио да ће главна тема овогодишњег самита бити Русија и самит Путин-Бајден, али је најавио и да ће одговор НАТО-а Русији бити „тврд и прецизан“. Готово у исто време, помоћник америчког председника за националну одбрану Џејк Саливан, најавио је да ће НАТО ревидирати стратешки концепт у којем је Русију сматрао „конструктивним партнером“, будући да, сматра он, то више не одговара актуелној ситуацији.

Дијалог тактика, суштина је даља агресија на Русију

Осврћући се на реторику званичника САД и НАТО, политиколог Александар Павић напомиње да се ради о тврдој и неумереној реторици. Ради се о класичној замени теза – западни званичници желе да прикажу Русију као агресора, а управо је супротно.
„То што Столтенберг помиње, „прецизни одговори“, веома је опасна реторика. Јасно је да се тражи изговор да се ескалира политика према Русији, а Запад је показао да је врло способан да од лажних застава направи поводе за агресивне акције“, констатује Павић.
Самит НАТО на коме је главна тема наводна руска претња показатељ је да се дубока држава консолидовала и да сада покушава да консолидује фронт према Русији и додатно га заоштри, додаје Павић.
У то заоштравање спада и Саливенов став да ће НАТО ревидирати став да је Русија конструктиван партнер. Тиме Алијанса жели да покаже своју наводну конструктивност, каже Павић.
Дијалог је, у случају НАТО, само покриће за куповину времена са оним који је означен као непријатељ, додаје он, а то се очитује у томе што Алијанса са Русијом разговара само онда када су на приморани или када Русија покаже зубе. Тако се Алијанса веома уплашила када је Русија пре неколико месеци подигла стотине хиљада војника – у таквим околностима Бајден је заказао самит са Владимиром Путином, наводи Павић.
„Позив на дијалог упућен Русији пред самит НАТО је тактика, суштина је даља агресија и нови продор Алијансе ка истоку закамуфлиран причама о демократији, људским правима и руској агресији“, констатује Павић.

САД преносе фобију од Кине на цео свет

Што се Кине, пак, тиче, Павић наглашава да се та држава на светској сцени појавила не толико као претња Европи, колико као директна претња САД. Нагласак на Кини је америчко дело и Американци своје фобије покушавају да пројектују на остатак света, категоричан је наш саговорник.
На самиту Г7, Американци нису успели да наметну тврде антикинеске ставове, каже Павић.
„Европске државе из сопствених разлога схватају да им је Кина јако потребна као тржиште и као замајац економског опоравка и даљег развитка. И они неће да буду увучени у то да буду између чекића и наковња – између Америке која упада у такозвану „Тукидидову замку“ силе која копни и која зато хоће да што пре сузбије силу која расте, а то је Кина. Тако да ће ту бити борба колико ће Американци успети да наметну, а мислим да неће успети да наметну много тврд став према Кини. То може да се мало више компензује према Русији“, објашњава он.
Истовремени притисак на Русију и Кину за Ковача је једина добра вест, јер НАТО на тај начин ради на стратешком приближавању ове две земље у сваком, па и у војно-безбедносном смислу. Војни и демографски потенцијали две земље су неисцрпни и, према Ковачевом мишљењу, НАТО ће тешко успети да парира тако великим потенцијалима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала