Ново поглавље у историји руске морнарице: Амерички медији о „застрашујућој“ подморници „Казањ“

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаПонирање у воду нуклеарне подморнице "Казањ" у Северодвинску
Понирање у воду нуклеарне подморнице Казањ у Северодвинску - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Пратите нас
Руска нуклеарна подморница „Казањ“ изазива забринутост америчке морнарице, пише „Бизнис инсајдер“. Аутор чланка Бенџамин Бримелу сматра да нова подморница представља ново поглавље у историји руских подморничких снага.
„'Казањ' је кулминација више од деценије напора да се направи нова и савремена ракетна подморница на нуклеарни погон“, сматра аутор чланка и скреће пажњу на чињеницу да ће „Казањ“ бити наоружан хиперзвучном ракетом „Циркон“.
Истовремено, стручњак је истакао да, иако је та подморница пројекта 885М „Јасен-М“ мања, опремљена је новим системима за управљање и контролу оштећења, сензорским системима, модернизованом технологијом за пригушивање буке, као и тишим нуклеарним рекатором. Подморнице класе „Јасен-М“ на први поглед могу да се учине мање опасним од подморница са балистичким ракетама, између осталог, класе „Бореј-А“, наводи се у чланку.
„Међутим, оне су опремљене савременим конвенционалним оружјем које је у стању да погађа мета чак и на копну. Тешко је преценити опасност од тих подморница ако се узме у обзир комбинација њихове неприметности и способности да се појаве у било ком делу океана“, закључио је аутор.
© Фото : Министарство одбране РусијеНуклеарна подморница „Казањ“
Нуклеарна подморница „Казањ“ - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Нуклеарна подморница „Казањ“
Поред тога, портал је пренео речи сарадника Центра за војно-поморску анализу САД Џефрија Едмондса који је изјавио да би подморнице пројекта „Јасен-М“ могле да омогуће Русији да покрене војне операције у континенталном делу Америке.
С тим у вези, Едмондс их је назвао „застрашујућим подморничким платформама“.
Подсетимо, нуклеарна ракетна подморница „Казањ“ модернизованог пројекта „Јасен М“ примљена је почетком маја у састав ратне морнарице Русије.
„Казањ“ је поринут у фабрици „Севмаш“ 31. марта 2017. године. Фабричка испитивања су почела 25. септембра 2018. године. Основно ударно наоружање подморнице пројекта 885/885М су крстареће ракете „Оникс“ и „Калибар“, а план је да се оснажи и хиперсоничним ракетама „Циркон“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала