Путин: Подржавамо сарадњу у свемиру, али не и његову милитаризацију

© Фото : Роскосмос / Олег КотовСтателит у Земљиној орбити
Стателит у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин  изјавио је у интервјуу за телевизију Ен-Би-Си да Русија може да сарађује са многим земљама у свемиру, укључујући и са Америком, али да се категорички противи његовој милитаризацији.
„Заиста не искључујемо могућност да је наша сарадња са многим земљама у свемиру могућа. Али, вероватно је свима добро познат наш став да смо генерално категорички против милитаризације свемира“, подсетио је председник.
Како је рекао, став званичне Москве је да би космос требало да буде без било каквог оружја размештеног у свемирском простору.
Рат у свемиру - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2020
Русија: Не смемо дозволити милитаризацију свемира
Истовремено, новинар је током разговора са руским лидером поменуо изјаву директора „Роскосмоса“ Дмитрија Рогозина да повлачење Русије из пројекта Међународне свемирске станице (МСС) зависи од одлуке америчких партнера о санкцијама против Ракетно-космичког центра „Прогрес“ и Централног научно-истраживачког института за машиноградњу (ЦНИИмаш).
С тим у вези, Путин је рекао да Москва не намерава да прекине сарадњу са Вашингтоном у свемиру.
Телевизија је прецизирала да је Путин демантовао да Русија „планира да прекине сарадњу са Сједињеним Америчким Државама у свемиру, једној од последњих области заједничких интереса“, упркос претњама директора „Роскосмоса“ Дмитрија Рогозина „повлачењем из пројекта Међународне свемирске станице (МСС)“.  
„Мислим да сте једноставно погрешно разумели. Заинтересовани смо да наставимо да сарађујемо са САД у том правцу и наставићемо то да чинимо уколико наши амерички партнери не одустану од тога“, објаснио је шеф Русије.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала