Рудно благо Србије – како га паметно искористити? /видео/

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић
Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Пратите нас
Мало-мало па чујемо, углавном од политичара, да је Србија богата „рудним благом“, да располаже значајним количинама различитих метала и неметала. Процењује се да око два одсто БДП-а Србије припада рударском сектору, с тим што око 90 одсто чине енергетске минералне сировине (угаљ, нафта и природни гас) и бакар као металична минерална сировина.
Од метала најзаступљенија је експлоатација бакра, олова, цинка, сребра и злата.
Ови ресурси занимљиви су и иностраним рударским компанијама, које веома активно истражују по Србији тражећи „рудно благо“. Бакар, са својим старим и новопотврђеним резервама и делатностима некадашњег РТБ Бор, чији је сада власник кинески „Зиђин“ већ годинама је у средишту пажње политичара, стручне јавности, али и грађана, због економског потенцијала али и све већих захтева по питању заштите животне средине у рударском сектору.
Колико би рударење јадарита и производња литијума угрожавала животну средину у околини Лознице кључно је питање везано и за пројекат рударске компаније, колико смо заправо богати „рудним благом“, умемо ли њиме паметно да газдујемо, а да не угрозимо животну средину тема је данашње „Енергије Спутњика“ у којој Јелица Путниковић разговара са стручњаком за геолошка истраживања Предрагом Мијатовићем, замеником директора Геолошког завода Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала