Руски амбасадор позван у МИП Данске због кршења ваздушног простора

© AP Photo / Jens DreslingЗаставе Данске
Заставе Данске - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Пратите нас
Руски амбасадор позван је у Министарство иностраних послова Данске након саопштења да је руска авијација наводно нарушила ваздушни простор те скандинавске земље прошле недеље.
Како се наводи у саопштењу данског спољнополитичког ресора, у питању је озбиљан и недвосмислен дипломатски корак.
„То је, на срећу, један из тих ретких случаја када сам у обавези да позовем амбасадора. То је озбиљан и недвосмислен корак. Руском амбасадору је јасно стављено до знања да је потребно обуставити такве летове који представљају провокацију“, наводи Министарство речи шеф данске дипломатије Јепеа Кофода.
Он је такође навео и да ће овај инцидент бити предмет разговора са савезницима током самита НАТО-а који се данас одржава у Бриселу.
„Чињеница да су руски ловци два пута повредили ваздушни простор Данске представља озбиљно и неприхватљиво кршење свих међународних норми и правила летења војне авијације“, додао је Кофода.
Подсетимо, Министарство одбране Данске је претходно саопштило да је руска војна авијација наводно у два наврата 11. јуна повредила ваздушни простор Данске у близини острва Борнхолм.
Руска страна, међутим, тврди да су сви летови спроведени у складу са међународним правилима и користе се искључиво небо над неутралним водама без кршења државних граница других држава.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала