Словенци ће с Кинезима производити литијум-јонске батерије

© pixabay.comЛитијум-јонске батерије
Литијум-јонске батерије - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Пратите нас
Словеначки ТАБ, произвођач батерија за стартовање аутомобила и индустријских батерија са седиштем у Межици, основао је заједничко предузеће "ТАБ-Хаиди" са кинеским партнером ради покретање производње литијум-јонских ћелија у Преваљама.
Покретање производње се очекује на пролеће 2022. године, изјавио је извршни директор ТАБ-а Богомир Ауприх, извештав агенција СТА.
Таб-Хаиди ће у првој фази запослити око 300 људи.
Ауприх је већ најавио могућност проширења производње у Преваљама или у Македонији, где ТАБ производи оловно-ацидне батерије, додајући да су у опцији и Италија или Шпанија.
„Ускачемо у 'воз' зелене транзиције с производњом литијум-јонских ћелија, диверзификујући наше пословање са олова на ову нову, модерну област“, рекао је Ауприх новинарима.
Додао је да ће ово бити први производни погон за литијум-јонске ћелије у Словенији. У плану је мањи погон, док се око 40 сличних већих погона гради широм Европе.
Производња у Преваљама биће успостављена у новоизграђеној, али никада коришћеној хали коју је компанија купила од словеначке фармацеутске фирме "Лек". До краја марта следеће године ТАБ ће запослити и 95 радника из Лека, пошто се очекује да ће та компанија престати да производи антибиотике у Преваљама 2022. године.
Таб-Хаиди је основан са кинеском компанијом „Хаиди енерџи технолоџи“, која послује од 2011. године, и има око 800 запослених у четири производна погона. ТАБ држи 74 посто удела у заједничком предузећу.
Кинески партнер ће обезбедити технологију, знање и развој, док ће ТАБ финансирати производне погоне и опрему, обезбедити обртни капитал и успоставити пословање нове компаније, преноси Танјуг.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала