Сви ћемо имати нове мапе света

CC0 / pixabay / Антарктик
Антарктик - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Сви знамо да на свету постоје 4 океана - Велики тихи, Атлантски, Индијски и Северни ледени (арктички). Међутим, захваљујући Националном географском друштву, ускоро ће се још један океан наћи на нашим мапама и то Јужни океан, који се односи на воде око Антарктика.
То ће бити прва таква промена откад је Друштво почело да се бави исцртавањем мапа пре више од 100 година. Тиме је само потврђено оно што многи научници и истраживачи незванично признају већ деценијама.
"Традиционално, била су 4 океана дефинисана копном, али мислимо да је важно да додамо и пети океански регион јер је веома јединствен и зато што желимо да привучемо пажњу на сва подручја океана", рекао је Алекс Таит, социјални географ Националне географије.
Иначе, Друштво производи мапе, атласе и глобусе још од 1915, али ово је први пут да ће уцртати нову мапу која ће изменити постојећи поглед на океане.
​Јужни океан протеже се од обале Антарктика до 60. степена јужне географске ширине, према подацима из Националне океанске и атмосферске управе (НОАА). Национална географија каже да ће и они користити 60. степен јужне географске ширине за своју северну границу, изузимајући пролаз Дрејк и море Скоша.
Истраживач Енрик Сала за Вашингтон пост описао je Јужни океан као засебно водено тело које карактерише моћна циркуларно-поларна струја која тече према истоку "непрестано јурећи око Антарктика".
Франк Ниче, морски геолог и геофизичар из опсерваторије "Ламонт-Доерти" при Универзитету Колумбија рекао је да, као научни истраживач који ради око Антарктика, одавно већ користи термин Јужни океан.
"Увек ми је било помало нејасно да ли је то његов званични назив", истакао је и додао да је најава Националног географског друштва значајна јер они представљају "стандард мапирања за многе друге атласе и мапе".
Стручњаци се надају да би ово признање могло да привуче већу пажњу на регион који се често заборавља.
"Антарктик је толико далеко да људи углавном не мисле на њега. Не виде колико је важан за заправо цео наш опстанак", рекла је Касандра Брукс, асистент на студијама животне средине Универзитета Колорадо.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала