Украјински експерт запретио Русији макетом ракетног система

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаНапад фосфорним оружјем
Напад фосфорним оружјем  - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Пратите нас
Украјински политички експерт Тарас Загородни сматра да Москва треба да се плаши ракетног система „Сапсан“ на којем Кијев тренутно ради.
У колумни за портал „Главред“, Загородни је написао да, ако Украјина покрене у пуном обиму свој ракетни програм, тада ће имати оружје које може да погоди централну Русију за седам до десет минута.
„Већ имамо скице пројеката, имамо производњу. Између осталог, постоји ракетни комплекс „Сапсан“ који је пандан Искандеру“, наводи експерт.
Он је додао да је Кијев добио одобрење од Вашингтона да прави ракете малог и средњег домета и „ништа га не ограничава“ да набави то оружје.
Поред тога, за украјинске стручњаке „не представља проблем“ да направе систем за противракетну одбрану на нивоу израелског „Гвоздене куполе“, убеђен је политиколог.
„Сапсан“ – украјински пројекат оперативно-тактичког ракетног комплекса на којем је почело да се ради 2006. године уз активну подршку председника земље Виктора Јушченка. Међутим, он још увек није завршен. Министарство одбране Украјине је 2013. године зауставило финансирање пројекта, а министар Павел Лебедев је саопштио да је Кијев одустао од пројекта због неефикасног коришћења буџетских средстава. У августу 2018. године на паради у част Дана независности Украјина је показала макете ракетног комплекса.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала