Британци „рутински испитивали“ Србе код Високих Дечана

© Бранкица РистићРасељени Срби са Косова и Метохије прославили су манастирску славу у Високим Дечанима.
Расељени Срби са Косова и Метохије прославили су манастирску славу у Високим Дечанима. - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Након писања медија да се десетак британских приадника Кфора, у цивилу, распитивало о манастиру Високи Дечани, стигао и званичан одговор из те мисије.
Портпарол Кфора Антонио Минутела потврдио је да је особље те мисије боравило у Гораждевцу али да је сврха те посете била, како истиче, да се осети пулс становништва у вези са различитим темама, а једна од њих је безбедносна перцепција становништва које живи у општини и око манастира Високи Дечани.
Подсетимо, медији су раније пренели да су припадници британског Кфора обишли то село где су "узнемирили" локално становништво питањима у вези са безбедношћу манастира Високи Дечани.
Међу питањима, како су за Радио Гораждевац потврдили мештани, било је и "да ли би било добро да манастир Високи Дечани уместо Кфора обезбеђује Косовска полиција", а на које су они одговорили негативно јер, како су рекли "немају поверења у полицију".
Портпарол Кфора је у одговору за КоССев, међутим рекао да је реч о испитивањима грађана која су део рутинских активности, с циљем праћења тренутне ситуације и "одржавања познавања ситуације".
Истиче и да ово није био први пут да се оваква саслушања спроводе, те да Кфор обично обавља такве активности широм целог Косова.
"Ова испитивања кроз раговоре такође укључују перцепцију грађана према Кфор. Не присиљавамо никога да одговори и увек и у потпуности радимо с људима поштујући њихово достојанство, без обзира на њихову етничку припадност", нагласио је на крају Минутела.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала