Добијаш новац, а не мораш да радиш: Шта је показао експеримент о универзалном дохотку

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаКоверат са доларима
Коверат са доларима - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
У калифорнијском граду Стоктону су универзалним основним дохотком за више од стотину грађана добили вишеструке користи.
Месечни доходак у износу од 500 долара осигуран је за 125 особа. Нису били условљени тиме да морају да раде да би добили доходак. Током годину дана је анализирано које су последице оваквог давања новца.
У том периоду успели су да подстакну раст запослености на пуно радно време за 12 посто. Поједини су подстакнути да раде дуже, преноси Кликс.
Уочено је да су они који су добијали доходак били мање анксиозни и депресивни. Успели су квалитетније да проводе време с децом, а неки су новац искористили да би платили здравствену негу члановима породице. Било је и оних који су новац потрошили на додатно образовање и унапређење социјалних вештина.
Универзални основни доходак је осигуран пројектом "Демонстрација економског оснаживања у Стоктону".
Циљ је био показати да је сиромаштво пре свега последица недостатка новца, а не последица карактера људи.
Истраживачи који су радили на овом пројекту су указали на то да новац даје прилику за одређивање циљева, доношење одлука и прихватање ризика.
Ово није прва провера утицаја универзалног основног дохотка. Наиме, 2017. Финска је осигурала месечни доходак од 560 евра за 2.000 незапослених особа. Након две године је уочено да су се осећали срећније, да су били здравији и да су имали више самопоуздања.
С обзиром на оваква искуства, власти појединих држава су осигурале приходе за најсиромашније становнике током пандемије корона вируса, а међу њима су биле и Сједињене Америчке Државе.
Критичари универзалног основног дохотка сматрају да он превише кошта, посебно ако се континуирано дуго исплаћује, објавили су из Светског економског форума.
Прочитајте још: 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала