Где Срби могу без ПЦР теста, карантина, потврде о вакцинама

© AP Photo / Thanassis StavrakisПлажа
Плажа  - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Популарне туристичке дестинације попуштају мере и труде се да правила прилагоде тако да што више туриста може да дође. Иако готово сви траже или ПЦР тест или потврду о вакинацији, постоје земље у које грађани Србије могу да путују и без вакцине и без претходног тестирања.
На том списку су: Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија и Северна Македонија (земље „малог Шенгена“), Јамајка и Мексико.

Албанија

Према подацима са сајта Министарства унутрашњих послова за прелазак албанске границе потребна је само лична карта. Такође, држављани Србије могу ући у Албанију без посебних услова. Није потребан ПЦР тест, нити се изриче мера карантина. За малолетна лица улазак је могућ искључиво са пасошем.
Што се мера тиче, у Албанији од 1. јуна није више обавезно ношење маски напољу, док ће наставити да се носе у затвореном и на местима где није могуће држати социјалну дистанцу. Време полицијског часа је скраћено и сада траје од 23 до 6 ујутро.
Одлучено је и да од 15. јуна буде дозвољено окупљање до 15 уместо до 10 особа, а од 1. јула планирано је да се полицијски час скрати још више.
Опширније о летовању у Албанији можете прочитати у посебној вести.

Северна Македонија

У складу са одлуком Владе, од 12. октобра држављани Србије могу да уђу у Северну Македонију без поседовања негативног ПЦР теста. Једини документ који је потребан је важећа лична карта.
Што се тиче мера које су на снази у тој земљи, комисија за заразне болести Северне Македоније препоручила је од 16. јуна буде укинут полицијски час и да се дозволи организовање концерата.
У Северној Македонији јуче није регистрован ниједан преминули од корона вируса у претходна 24 сата, први пут од септембра прошле године, објавиле су здравствене власти. Од корона вируса у Северној Македонији до сада је умрла 5.471 особа, дијагностиковано је 155.536 заражених, а активних случајева има 437.

БиХ

Држављани Србије без ограничења могу да уђу са територије Србије у Босну и Херцеговину или да буду у транзиту. За прелазак није потребан чак ни пасош, већ је довољна лична карта.
Током летње сезоне, један град у БиХ је посебно атрактиван за туристе из Србије – Неум.
У овом приморском граду надају се посети попут прошлогодишње, када је у Неуму летовало неколико десетина туриста више него што има мештана.
„Нема значајних корекција цена у односу на прошлу сезону. Суштински, потражња је огромна, капацитети су ограничени, тако да ако се у обзир узме све то, цене су и више него повољне“, рекао је за Нова.рс Марко Папић, оснивач заједнице Неум Регион.

Црна Гора

Још једна земља из региона која дозвољава држављанима Србије улазак без ПЦР теста, карантина или потврде о вакцинацији је Црна Гора.
Председник општине Тиват Жељко Комненовић је недавно у интервјуу за наш портал рекао да је Влада Црне Горе спремила посебан сет епидемиолошких мера за предстојећу летњу сезону.
„Реч је о мерама у виду здравственог осигурања, али и збрињавања људи који долазе у Црну Гору на летовање, који би евентуално могли да добију симптоме. Обезбеђено је бесплатно лечење које плаћа држава Црна Гора, улази се без ПЦР тестова и осталих ограничења, дакле границе су отворене. Према најавама из Владе сигурно ће током ове сезоне бити тако“, рекао је он.
Према Комненовићевим речима, спремни су и протоколи што значи да ће сви гости који уђу у Црну Гору на граничним прелазима добијати флајере на којима ће знати тачно шта их очекује, где треба да се јаве, где ће им бити организована медицинска нега.

Мексико и Јамајка

Без ПЦР теста и потврде у вакцинацији грађани Србије могу да путују и на Јамајку и у Мексико. Потребна је само пријава на граници.

Словенија

Путовања у Словенију у наредном периоду ће бити олакшана, јер наши држављани сада не морају у десетодневни карантин.
Словенија је изменила услове за улазак у државу, те је неколико земаља уклоњено са „црвене листе“, међу којима је и Србија. За улазак у земљу и даље је потребан ПЦР или антигенски тест, не старији од 48 дана, доказ о извршеној имунизацији против короне, или потврда о прележаном вирусу.
У Словенији су у последња 24 часа забележена само 24 нова случаја корона вируса од 1.023 тестиране особе што је 2,3 одсто позитивних резултата.
Због оваквог резултата влада Словеније је одлучила да неће продужити стање епидемије од уторка 15. јуна, али ће на снази остати још неке епидемиолошке мере.
Док Словенија не уђе у „зелену фазу“ по критеријумима Европског центра за контролу болести (ЕЦДЦ), што се очекује крајем јуна или почетком јула, ношење маски у затвореном простору ће и даље бити обавезно.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала