"Глечерска крв": Хорор призори на планинским врховима /видео, фото/

CC0 / / Француски Алпи, крвав снег
Француски Алпи, крвав снег - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Француски истраживачи покушавају да одгонетну шта се крије иза појаве коју су назвали "глечерска крв" када снег добије необичну црвену боју.
Иако су током зиме и пролећа Француски Алпи прекривени снегом, у лето снежни наноси добијају различите нијансе од розикасте до крваво црвене.
Верује се да је цветање црвених микроалги узрок свему, а истраживања показују да слично догађа и на другим планинским врховима широм света.
Међутим, иако се алге појављују на планинама у све већем броју, до сада није баш најбоље објашњена појава њиховог цветања.
Зато су научници из неколико различитих института одлучили да истраже врсте алги, рекао је Ерик Марешал, начелник лабораторије физиологије биљака са Универзитета у Греноблу, пренео је Лајв сајенс.
​Посматрали су алге у Француским Алпима како би открили које врсте тамо живе и шта узрокује да почну да "крваре".
Иако алге могу да производе велике количине кисеоника, с времена на време могу да се размножавају толиком брзином да заправо поремете природну равнотежу, што доводи до црвене боје.
Аделин Стјуарт, која је на истраживању радила током докторских студија, каже да су алге "база свих екосистема".
Црвена, зелена, сива или жута нијанса зависи од њихових пигмената и других молекула које алге користе како би се заштитиле од ултраљубичастог зрачења.
Како ове нијансе упијају више сунчеве светлости долази до топљења снега. То, дугорочно гледано, може утицати на смањвање глечера, тврде научници.
Узели су узорке земљишта са 5 врхова различитих висина, истражујући ДНК алги, а утврђено је да једна од кључних врста Сангуина воли да расте на висини од скоро 2.000 метара.
На питање шта алге тера на цветање, утврдили су да на то пресудно може утицати и људски фактор.
Научна студија ће се даље фокусирати на то колико температура утиче на цео процес.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала