„Икеа“ кажњена због шпијунирања запослених

© AFP 2023 / OLIVIER MORINИкеа
Икеа  - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Француски суд је наложио компанији „Икеа“ да плати казну од милион евра (1,21 милиона долара) због шпијунирања њених запослених у тој земљи, након што је водећи светски малопродавац намештаја проглашен кривим за недозвољено прикупљање и чување података о запосленима.
Француска подружница шведског произвођача намештаја била је оптужена да је током неколико година „уходила“ раднике и кршила њихову приватност, при чему је прегледала стања на њиховим банкарским рачунима и понекад ангажовала лажне раднике који су писали извештаје о запосленима, преноси Ројтерс. Медији наводе да су осим запослених, мета шпијунирања били и представници синдиката, као и неки купци.
„Икеа“ у Француској је, према тврдњама синдиката, платила за приступ полицијским досијеима који су имали информације о циљаним појединцима. Адвокати „Икее“ негирали су да је компанија имала било какву стратегију генерализоване шпијунаже.
Тужиоци су тражили казну од два милиона евра против ове компаније која је у власништву „Ингка групе“.
Из „Икеа“ су саопштили да разматрају судску одлуку како би утврдили да ли су потребне било какве даље мере, након што су предузели кораке за укидање оспорене тактике контроле над запосленима.
„Икеа ритејл Француска“ оштро осуђује ову праксу, извињава се и спроводи озбиљан акциони план како би се спречило да се тако нешто не понови“, наводи се у саопштењу компаније.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала