Тзв. комите траже забрану филма Малагурског

© Борис МалагурскиБорис Малагурски пред публиком у Бечу
Борис Малагурски пред публиком у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Патриотско комитски савез тражи од градских власти забрану приказивања документарног филма Бориса Малагурског "Подељена земља" о прошлогодишњим литијама, чије приказивање је предвиђено за 19. јун у никшићком позоришту.
Комитски савез сматра да је реч о "накарадном" пројекту у којем су говорили митрополит Јоаникије и преминули Амфилохије, Матија Бећковић и други, а који, како кажу, понижава "црногорски народ, нацију и цркву".
"Јер ће за сваку провокацију те врсте и оно што ће иста узроковати, бити директно одговорни...", запретиле су комите.
"Малагурски у најави филма говори и о ''литијама које су биле против отимачине српских светиња'', али и ''срећи'' што је ''уједињење почело и што се Црна Гора враћа себи''??? Сваки патриота ове земље не сме остати нем на ове поруке. Сваки учени човек који зна историју ове земље, мора подигнути глас против овог фронталног, бескрупулозног, насилничког удара на Црну Гору, који се одвија пред нашим очима, нескривено, уз сва могућа и немогућа средства", саопштиле су црногорске комите, пренео је подгорички портал ЦдМ.
У саопштењу је најављена подршка НВО Луча која ће протест против приказивања овог документарца исказати испред Храма у Подгорици 18. јуна, и позива своје чланове и симпатизере да им се придруже.
Такође, најавили су да ће се окупити и 19. јуна у 20 сати испред Никшићког позоришта, уколико се, како кажу, градска власт "усуди да емитује поменути филм".
"Великосрпска пропаганда има довољно својих медија, мрежа, новина и станица да своје опсесије Црном Гором приказује до бесвести, стварајући армију исто таквих несрећника који мрзе своју земљу, али такве бљувотине приказивати у чувеном Никшићком позоришту не могу", сматрају у Патриотско комитском савезу.
Борис Малагурски је пред премијеру за Спутњик говорио о томе како је првог дана снимања екипа филма приведена у Центар за безбедност у Подгорици и колико је митрополит Амфилохије био одушевљен филмом:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала