Министарство: Матурске екскурзије само у Србији

CC0 / Pixabay / Празан аутобус
Празан аутобус - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Министарство просвете, науке и технолошког развоја најавило је да ће сутра упутити дописе школама о реализацији наставе у природи, екскурзија и прослава завршетка основног и средњег образовања, на основу одлуке Владе Србије и препорука Кризног штаба.
Кризни штаб на седници 14. јуна донео је препоруке да су планиране екскурзије и наставе у природи дозвољене, те да их школе могу реализовати почев од дана доношења одлуке на седници Владе Србије, која је планирана за среду, 16. јун, наводи се у саопштењу.
„Потребно је да се поштују све мере безбедности и заштите у складу са препоруком надлежних органа и институција које су на снази у време реализације. Такође, неопходно је да школа донесе измене одговарајућих школских докумената и усклади термине, објекте и дестинације реализације екскурзија и наставе у природи“, наводи се.
Имајући у виду да је ученицима у дугом периоду била ускраћена вршњачка комуникација, дружење и игра, али и боравак у природи, Министарство препоручује организацију екскурзија и наставе у природи и са мањим процентом ученика од прописаног, не мање од 50 одсто, додаје се у саопштењу.
„Екскурзије ученика завршних разреда средњих школа не смеју бити организоване у иностранству, већ само на територији Србије“, саопштило је Министарство просвете.
Додаје се да је обавезно поштовање правилника о организацији и остваривању наставе у природи и екскурзија у основној и средњој школи, као и Правилника о начину обављања организованог превоза деце.
„Када је реч о екскурзијама и настави у природи, које су биле у плану, у претходној школској години, а које због неповољних епидемиолошких околности нису реализоване, важно је имати у виду да уговоре, у складу са одговарајућим прописима и после реализованих процедура, склапају школе, те да су тим уговорима и регулисана међусобна права и обавезе школе и организатора екскурзије, односно агенције“, пише у саопштењу.
Наводи се да је прослава завршетка основног и средњег образовања је дозвољена, уз поштовање епидемиолошких мера.
„Када је реч о организацији прославе завршетка основног образовања и васпитања, он је регулисан Законом, школа може да организује у школи или у установама из области културе и спорта, у договору са јединицом локалне самоуправе“, додаје се.
Матурске вечери за ученике средњих школа могуће је организовати у школи, у установама из области културе и спорта или у угоститељским објектима уколико постоји сагласност родитеља и законских заступника, наводи се у саопштењу Министарства просвете.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала