НАТО отвара пету димензију рата — јасно је против кога

© Фото : Роскосмос / Олег КотовСтателит у Земљиној орбити
Стателит у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Раније је тежиште било на сајбер-ратовању, а сада се, нажалост, то проширује и на пету димензију рата, имајући у виду да су у децембру 2019. године лидери НАТО-а свемир прогласили петим доменом операција Алијансе. У том смислу, вероватно је да ће се та утрка у наоружању убудуће пребацити и на космос.
Овако официр у пензији, проф. др Илија Кајтез гледа на овонедељно проширење члана 5. оснивачког уговора НАТО-а и на нападе у свемиру. Овај члан о колективној одбрани Алијансе каже да ће се напад на било ког од 30 савезника сматрати нападом на све њих и до сада се примењивао само на традиционалне војне нападе на копну, мору или у ваздуху, а однедавно и у сајбер-простору.

Свемир — поприште пете димензије рата

„Историја ратовања показује да се све најновије технологије и сва научна открића прво употребљавају у сврху војног надметања, односно демонстрације војне моћи. Поражавајући су подаци да око 80 одсто научних потенцијала служи за војну индустрију и ту креће то надметање које сада добија потпуно ирационалну размеру. Док у свету милиони деце гладују, а огроман број људи не може да дође до вакцине против ковида 19, они који управљају светом и наводно се залажу за хуманизам, говоре о космичким ратовима“, каже Кајтез.
Уочи самита НАТО-а генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг рекао је да ће „сваки напад на свемирске способности, попут сателита и слично, или напади из свемира покренути или могу покренути члан 5“. Кајтез напомиње да НАТО-у у свемиру, у смислу развоја космичке технологије, евентуално могу да припрете само Руси и Кинези, па је стога и јасно на кога се односи проширење овог члана.
„Прича о ’ратовима звезда‘ није само научна фантастика и очекивано је да ће они који управљају светом то надметање изместити и у космос. Свет данас заиста није на добром путу и ово проширивање члана 5 у некој перспективи, не тако далекој, може постати и реалност“, указује Кајтез.

„Орвеловска“ реторика

И док око Земље кружи готово 2.000 сателита, од чега са више од половине управљају чланице НАТО-а, покривајући готово све — од мобилних телефона и банкарских услуга, до временских прогноза, челници Алијансе непрестано говоре о такозваном „агресивном понашању Русије и Кине у свемиру“. Илија Кајтез на то каже да смо сведоци — „орвеловске“ реторике.
„НАТО се стално ’брани‘ од Русије, а из месеца у месец се приближава руским границама. Дакле, имамо заиста једно ново поимање истине и демонстрацију онога што је Орвел рекао — ’истина је лаж, рат је мир, слобода је ропство‘, па речи које слушамо са самита Алијансе просто нису уверљиве. Овде се заправо ради о покушају Америке и НАТО-а да на све могуће начине спрече ту мултиполарност, да спрече пристизање других великих сила, јер осећају да ће космичко оружје врло брзо доћи у посед Кине, Русије, али и Индије и данас-сутра Бразила, можда Ирана. У том смислу, они желе да спрече губљење своје апсолутне супремације, а у данашњем свету оно што имате, морате пре свега сачувати у смислу војне моћи“, оцењује Кајтез.
Проширење члана о колективној безбедности НАТО-а због наводног страха од Русије и Кине је америчка маска, јер су САД још за мандата Доналда Трампа проширили своје космичке снаге, каже за Спутњик генерал у пензији и професор Факултета безбедности Божидар Форца.
„То се схвата као трка у наоружању са Русијом, након што је Бајден продужио уговор Старт. Они дакле желе да Русе мало натерају у ту трку у наоружавању у свемиру, односно финансијско изнуривање, јер је реч о огромним финансијским средствима, а у суштини је све то замка за Кину, која има највећи степен напретка у космичкој технологији. Међутим, иако се игра наизглед ’заиграва‘ у космосу, права ће се играти доле, на Земљи, пре свега на Балкану и у Јужном кинеском мору“, уверен је Форца.
Данас сателите у свемиру има око 80 земаља, а на том пољу се појављује и све више приватних компанија. Осамдесетих година прошлог века само је део НАТО комуникација био путем сателита, а данас тај проценат износи најмање 40 одсто.
Клаузула о колективној одбрани НАТО-а активирана је само једном, када су се чланице окупиле иза САД након напада 11. септембра 2001. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала