Ко дође у Русију са спорним дресом Украјине, могао би да заврши у затвору

© AP PhotoРоман Јаремчук, Андриј Јармоленко и Руслан Малиновски у дресу репрезентације Украјине
Роман Јаремчук, Андриј Јармоленко и Руслан Малиновски у дресу репрезентације Украјине - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Адвокат Игор Бушманов рекао је да би навијаче који буду носили спорна обележја фудбалске репрезентације Украјине у Русији могла да дочека казна.
Дрес украјинске фудбалске репрезентације са спорним натписом Слава херојима - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
УЕФА наложила Украјини да прекрије политички слоган на дресовима
Бушманов се огласио поводом одлуке Украјине да на званичној опреми за Европско првенство буду исписане речи „Слава Украјини!“ и „Слава херојима!“, као и обрис Украјине са Кримом у свом саставу.
За УЕФА је био споран слоган „Слава херојима!“, који је Украјина морала да уклони, али је и даље могуће да се спорни дрес појави међу навијачима, с обзиром на то да је био пуштен у продају. 
„Ако се неко на територији Русије појави са том мајицом, онда та одлука може бити сматрана сепаратистичком. Народ позива на реаговање због одлука које крше територијални интегритет Руске Федерације. О оваквим стварима ће бити одлучивано према Члану 280.1 Кривичног закона Руске Федерације“, навео је Бушманов, а пренела „РИА“.
​Европско првенство трајаће од 11. јуна до 11. јула и одржаће се у укупно 11 градова, од којих је један Санкт Петербург.
Украјина се налази у Групи Ц, а руски град ће бити домаћин три меча групне фазе, међу којима није ниједан из групе у којој игра Украјина, али и један четвртфинални дуел.
Да би Украјина заиграла у Санкт Петербургу потребно је да буде најбоља трећепласирана екипа из група А, Б и Ц, а онда и да савлада противника у осмини финала.
Русија и Украјина могу да се састану и у осмини финала, уколико заузму прво, односно друго место у својим групама, али није могуће да меч одиграју у Санкт Петербургу.
​Како се даље наводи, ко буде одлучио да се са спорним обележјима Украјине појави у Русији би могао да добије новчану казну, али и затворску.
„Да поједноставим, навијачи не би требало да носе та обележја на територији Руске Федерације. Ако то ураде, они ће моћи да буду кажњени, а уколико им је то други прекршај – онда и криминално, са затвором до четири године“, навео је адвокат.
Фудбалери Русије - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Руси би „грчки сценарио“, Македонци за престиж, а Срби под туђом химном (1/4)
Подсетимо, слоган „Слава Украјини! Херојима слава!“, настао је у периоду Другог светског рата, као поздрав чланова „Организације украјинских националиста“ и „Украјинске устаничке војске“, чији лидер је био Степан Бандера, који је сарађивао и са нацистима.
Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
О Европском првенству и спортском аспекту за Спутњик спорт је у емисији Миљанов корнер говорио бивши репрезентативац Раде Богдановић.
Скандалозна одлука УЕФА: Нацистички поздрави на украјинским дресовима
Кремљ о спорном украјинском дресу: Сачекати званичну реакцију УЕФА
Неозбиљан потез Италијана – „обрисали“ Србина и Албанца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала