Украјина оптужила Русију: Ви сте криви што нас не примају у НАТО

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDЗаставе НАТО-а
Заставе НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба је окривио Русију што Кијеву још није достављен Акциони план за чланство у НАТО-у.
„Морам искрено да кажем да је главна препрека да се Украјини одмах достави Акциони план је то што не постоји жеља да се такав сигнал пошаље Русији“, изјавио је дипломата за телевизију ИЦТВ.
Према речима Кулебе, у Алијанси има много оних који су скептични према чланству Украјине и додао да је задатак Кијева да сарађује са тим државама.
„Прошле недеље сам био у Берлину где сам имао састанак са свим кључним политичким партијама, владом Немачке и разговарали смо управо о овој теми“, рекао је он.
Министар се пожалио на то да Берлин има скептичан однос према чланству Кијева у НАТО-у.
Самит НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
НАТО потврдио намеру да прими Украјину и Грузију у Алијансу

Захарова: „Још само и да им плате“

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је на свом Телеграм каналу иронично прокоментарисала речи председника Украјине Владимира Зеленског о томе да Кијев заслужује да га позову у НАТО и не треба да моли за то рекавши: „Још само и да им плате“ .
Претходно је Зеленски рекао да Украјина заслужује да буде равноправни члан Алијансе међу моћним државама, да је потребно да је позову и да не би требало за то да моли.
„Зеленски је изјавио да Украјина нема намеру да ‘моли’ да је НАТО прими. Лидер Украјине сматра да би требало да Кијев добије позив како би постао члан Алијансе. Још само и да им плате?“, написала је она.
Подсетимо, лидери НАТО су јуче на самиту у Бриселу подржали право Украјине и Грузије да приступе Алијанси и истакли значај спровођења реформи. Они, међутим, нису назначили рок могућег приступања те две земље тој војној организацији.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала