„Сипање прашине у очи“: Украјина жели да наметне порез становницима Крима

© Sputnik / Mikhail Mokrushin / Уђи у базу фотографијаКрим
Крим - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Украјина жели да наметне порез становницима Крима, пише портал „Обозреватељ“. Руски политичари су реаговали на ову вест, истакавши да је та идеја безначајна и сипање прашине у очи.
Како се наводи, власти Украјине намеравају да укину слободну економску зону „Крим“, која је формирана 2014. године. Након тога би за Украјинце који живе на руском полуострву, које Кијев сматра својим, важила иста пореска правила, као и у Украјини.
Истиче се да украјинска Врховна рада тренутно разрађује одговарајући нацрт закона, а предвиђено је да буде усвојен до самита „Кримска платформа“ који је заказан за август.
Према тренутном украјинском закону, Украјинци који живе на Криму сматрају се странцима, стога им се не наплаћују никакви државни порез и таксе, али истовремено немају приступ украјинским банкарским услугама и пензионом осигурању.
Међутим, како је рекао члан комитета Савета федерације за међународна питања са Крима Сергеј Цеков за телевизију „РТ“, „то је потпуно безначајна одлука у погледу правних последица“.
Према речима посланика Државне думе Русије Руслана Балбека, „све то је бацање прашине у очи, сигнал западном свету о наводној некаквој контроли над животом на полуострву, покушај скретања пажње на себе“.
„У ствари Украјина на сваки начин покушава да се нађе међу светским вестима, али у светлу састанка председника Русије и САД и Европског првенства у фудбалу сви су заузети другим стварима. Тако да, лопта није на украјинском терену“, истакао је Балбек.
Крим се ујединио с Русијом после референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.
Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала