Вељко Одаловић: Бизаран Куртијев захтев и запањујуће увреде имају много озбиљнији циљ од моје смене

© Фото : Медија центар БеоградВељко Одаловић
Вељко Одаловић - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Пратите нас
Уместо да Приштина ради оно што је обећала и овога месеца претражи локације на које смо им указали у потрази за несталим лицима, Аљбин Курти тражи да ја будем смењен. Значи, суштина је да на сваки начин избегну своју обавезу, каже за Спутњик Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије.
По свему необична рунда дијалога Београда и Приштине, данас у Бриселу, постала је још бизарнија када је Аљбин Курти од председника Србије Александра Вучића тражио да се из делегације Србије која је задужена за нестала лица уклони Вељко Одаловић. Курти је отишао и даље, па је Одаловића упоредио са нацистима Јозефом Гебелосм и Херманом Герингом.
Одаловић је, у разговору за Спутњик, био не мало запањен оваквим поређењем иако је свестан да је Курти то рекао да би оправдао Приштину која не ради ништа по питању несталих.   

Куртијеве бизарне увреде имају циљ

„Веома сам непријатно изненађен чињеницом да је Курти на једној теми која је врло осетљива и која би пре свега требало да буде питање хуманитарног карактера, овако реаговао. У питању је решавање судбина несталих лица, а из немоћи да одговори зашто не раде оно што је њихова обавеза према захтевима наше делегације, и не претраже локације које Београд захтева дуже од десет година, Курти је изабрао да нашу Радну групу за нестале и мене лично помене у овом контексту“, каже Одаловић.
Он, међутим, каже да је важније то што је Курти показао да је на састанак дошао да тражи нова „решења“ за питања за која већ постоји договор, као што је ЗСО. Дакле, имао је посебан циљ: 
„Показао је да не жели да дозволи да се дијалог настави. Очигледно није спреман и не жели да разговара о темама које су на столу. Но, више то све није његов проблем већ је терет и одговорност на онима који воде овакав дијалог,“ објашњава Одаловић.

Курти избегава одговорност

Србија је у Брисел дошла апсолутно спремна, додаје наш саговорник, а понашање Приштине је нешто што може и да забрине.
„У свему лошем, добро је бар што је договорено да се дијалог настави и ја се надам да ће Приштину неко дозвати памети. Пре свега мислим на Америку која има највећи утицај на косовске Албанце као на ЕУ која и води овај дијалог,“ каже Одаловић.
Наш саговорник напомиње да схвата фрустрацију Приштине када је реч о несталима јер годинама не желе да сарађују. А тела Срба али и Албанаца које су убили припадници такозване Ослободилачке војске Косова налазе се широм Косова и Метохије.
„Пред тим више не може да се жмури. Све информације које смо имали поделили смо са Приштином преко Црвеног крста као и са званичницима страних амбасада. Очекивали смо да ће Приштина, како је и обећала, у овом месецу бити на првим локацијама са нашег списка и да ћемо кренути у претрагу тих локација. Међутим , после овога што сам данас чуо, ја сам скептик. Чини  ми се да је порука Куртија да они неће да раде док сам ја на челу ове Комисије“, каже Одаловић.  

Ако сам ја једина препрека…

Он каже да не зна чиме је то изазвано али ће и са председником разговарати на ту тему јер не жели да буде неко ко угрожава процес нити да породицама  буде препрека да нађу своје нестале.
„Ми смо све приштинске захтеве извршавали и извршили. Позвали смо и породице Албанца да дођу на последњу локацију коју смо обрадили, да виде место, да се поклоне, положе цвеће и одају почаст својим најмилијима. Дакле, све смо учинили крајње транспарентно, уз присуство међународне комисије за нестала лица, Еулекса, чланова приштинске делегације и тако даље. Само смо очекивали да ће Приштина на идентичан начин да поступи. Породице жртава и жртве ми не делимо на албанске или српске,“ истиче Одаловић.
Он каже да дубоко верује да је за породице са обе стране то једини пут и да се нада да ће се, кад се страсти мало стишају, и Курти схватити да ово што ради не води ничему.

Не гледам на увреде лично

„Ми се увек водимо тиме да будемо конструктивни и да предлажемо решења. Пажљиво сам слушао оно што је речено о свему, па и о мени, и захвалан сам председнику Србије на јасном и принципијелном ставу. Не гледам на Куртијеве речи лично јер ми морамо да се уздигнемо изнад таквих ствари. Немам ниједан проблем ни као приватно лице ни, како су навели – човек из Милошевићеве странке. То сам био тада и данас сам и то је мој крст. О свему што сам до сада радио ја сам спреман да одговарам,“ каже Одаловић.
Оно што му је највише жао јесте да би овакав Куртијев „опис“ њега самога могао да доведе до урушавања његовог кредибилитета код Албанаца и албанских породица са којима сарађује у оквиру свог радног делокруга. Одаловић каже да ће са њима после овога морати да обави разговор како би видео да ли су Куртијеве речи имале утицај на тај однос, јер бизарно поређење са најгорим нацистима и фашистичком причом нема апсолутно никакво утемељење ни у чему, сем у главама појединаца који мисле да ће тиме што употребљавају теже речи, надоместити то што немају никакву аргументацију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала