Амерички амбасадор: Историја није почела доласком Аљбина Куртија на власт

Пратите нас
Сједињене Америчке Државе верују да Косово има обавезу да формира Заједницу српских општина, историја није започела даном када је формирана влада Аљбина Куртија”, изјавио је амбасадор САД на Косову Филип Коснет за Радио Контакт Плус.
Амерички дипломата сматра и да неће бити пуно простора за напредак, ако обе стране нису спремне на компромисе.

Желимо резултате

"Бајденова администрација пажљиво је проучила Вашингтонски споразум који су потписали Вучић и Хоти у Белој кући и закључила да су то ствари које желимо да видимо како их стране даље испуњавају. Повећавају трговину, инвестиције, увећавају напоре у борби против тероризма... Очекујемо да људи неће рећи, па, Ахтисаријев план више не значи ништа, јер је дошло до промене у влади“, навео је Коснет.
Упитан да ли дели оптимизам специјалног изасланика САД за Западни Балкан Метјуа Палмера, који је почетком јуна изјавио да мисли да је "апсолутно могуће" да председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Аљбин Курти ставе потпис на договор између Београда и Приштине ове године, Коснет је између осталог рекао да је важно кренути напред по том питању, са одређеним осећајем хитности.
“Наравно да је неопходно водити озбиљне преговоре. Премијер Курти је много говорио о томе да жели да буде припремљен за преговоре на одговарајући начин. Сматрамо да је важно да људи буду припремљени за озбиљне разговоре, али и да крену напред по том питању са одређеним осећајем хитности”, навео је Коснет.

Време није на страни Београда и Приштине

О томе да ли види простор за компромисно решење између Београда и Приштине, имајући у виду да је за Србију Косово и Метохија њен део, а за Приштину независна држава и да ли смо данас ближе или даље од решења, амбасадор САД је навео да време није на страни двеју страна.
“Нисам амбасадор у Србији. Препустићу другима да разговарају о томе. Мислим да је највећи непријатељ Косова самозадовољство. Шта подразумевам под тим? Током последњих двадесет година, на Косову се створила ситуација где су се људи веома навикли на међународну заједницу која упумпава пуно новца у земљу, помажући народу Косова у решавању њихових проблема. Сваки пут кад дође до кризе, чланице Квинте, КФОР или ЕУ су ту да држе људе за руке и помогну им у таквим тренуцима. То неће трајати вечно. Косово је постало веома зависно, неки кажу да се чак 30 одсто његове економије заснива на приливу из дијаспоре. То неће трајати још дуго. И то кажем зато што у САД имамо пуно искуства са емигрантским заједницама које се настањују у САД. Шаблон је увек исти. Прва генерација ће да шаље пуно новца кући, друга генерација неће. Мислим да је то истина такође и за косовску  дијаспору широм Европе“, навео је Коснет.

Куртијева жеља да посети Високе Дечане је искрена

САД, како је додао, остају партнер Косова, али њихови програми помоћи имају за циљ да помогну Косову да буде самостална земља која је сама себи довољна, и нису намењени да буду трајне дотације.
На питање како види писмо Аљбина Куртија упућено игуману манастира Високи Дечани Сави Јањићу, у коме наводи да жели да посети овај манастир, као искрену жељу или прикупљање поена и код кога, амбасадор САД је рекао:
“Разговарао сам о томе са премијером Куртијем. Мислим да искрено жели да посети манастир. Сматрам да би било корисно ако би могао да посети манастир. Истовремено, моја влада већ дуже време сматра, што је евидентно, да је већ доста времена прошло и да Влада Косова треба да спроведе одлуку Уставног суда од пре више од пет година да се ова парцела земљишта пренесе на манастир. То видимо као директно питање владавине права. Премијер Курти је изабран на основу снажне посвећености да поштује владавину права. Очекујемо да ће он да испуни ту и многе друге обавезе, пренео је Косово онлајн.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала